Tanden bleken: zelf doen of naar de tandarts?

Stralend witte tanden zijn een schoonheidsideaal voor veel mensen. Maar door koffie, thee, wijn en roken treedt bij veel mensen een gele of bruine verkleuring op. Het bleken van uw tanden door de tandarts is kostbaar en over de effectiviteit en veiligheid van methoden om zelf uw tanden te bleken bestaan soms twijfels. Wat zijn de verschillen tussen de methodes?

Kleurstoffen uit koffie, thee, vruchtensap en wijn kunnen zorgen voor verkleuring van uw tanden, evenals ouder worden en roken

De kleur van uw tanden

De kleur van tanden en kiezen is bij iedereen verschillend. De ene persoon kan van nature wittere tanden hebben dan de ander. Uw tanden en kiezen zijn opgebouwd uit tandbeen (dentine) met daar overheen een laagje glazuur. De kleur en de dikte van het tandbeen zijn vooral bepalend voor de kleur van de tand of kies. Dikkere tanden, zoals hoektanden zijn daardoor vaak geler dan uw andere tanden. De oorspronkelijke kleur van het tandbeen is erfelijk bepaald. Het glazuur van tanden en kiezen is nagenoeg doorzichtig en heeft weinig invloed op de kleur. Wanneer u op uw tanden en kiezen veel tandplak heeft, zien uw tanden er donkerder uit. Schone tanden waar weinig tandplak op zit zien er witter uit.

Hoe ontstaat tandverkleuring?

Kleurstoffen uit koffie, thee, rode wijn, vruchtensappen en tabak kunnen doordringen in het laagje tandplak op uw tanden en kiezen. Hierdoor zien deze er donkerder uit. Bovendien worden uw tanden donkerder naarmate u ouder wordt, door de blijvende vorming van geelgekleurd tandbeen. De glazuurlaag slijt en wordt juist dunner. Op den duur kunnen er barsten in het glazuur komen, waardoor kleurstoffen uit voedingsmiddelen nog makkelijker in uw tanden en kiezen kunnen doordringen.

Poetsen voor wittere tanden

De kleur van uw tanden hangt voor een deel af van de hoeveelheid tandplak op uw tanden en kiezen. Een goede gebitsreiniging kan uw tanden er dus witter uit laten zien. De werking van tandpasta's die uw tanden witter zouden maken is wetenschappelijk niet aangetoond. Deze whitening tandpasta’s bleken uw tanden niet, maar bevatten microdeeltjes die ervoor zorgen dat de verkleurende tandplak beter van uw tanden wordt verwijderd bij het poetsen. De microdeeltjes zijn overigens niet zo grof dat ze het glazuur van uw tanden beschadigen. Door de betere reiniging lijken uw tanden witter.

Alle producten voor ''

Bekijk alle producten >

Het bleken van een dode tand

Een van de grote problemen van een dode tand is dat deze na verloop van tijd lelijk kan verkleuren. Deze verkleuring ontstaat doordat afvalproducten van de rode bloedcellen in de dode tand ijzer bevatten. Dit ijzer dringt in het tandbeen en veroorzaakt de verkleuring. Voor het bijkleuren van een dode tand maakt de tandarts deze eerst open. Vervolgens wordt in de tand een papje met natriumperboraat, een blekend middel, aangebracht. Dit papje heeft enkele dagen een blekende werking. Afhankelijk van het behaalde resultaat kan de behandeling een of meerdere keren herhaald worden. Wanneer u tevreden bent over het resultaat, sluit de tandarts de tand af met een definitieve vulling.

Bleken door de tandarts

Bij het bleken van uw tanden door de tandarts wordt eerst een beschermend hoesje aangebracht op uw tandvlees. Daarna worden uw tanden voorzien van een bleekmiddel, meestal carbamideperoxide of waterstofperoxide, dat wordt geactiveerd door UV- of laserlicht. Omdat uw tandvlees is beschermd en de behandeling wordt uitgevoerd door een deskundige, kan met een sterker bleekmiddel worden gewerkt dan bij thuisgebruik. Hierdoor zal sneller resultaat worden verkregen.

Professionele bleekbitjes

Uw tandarts kan ook een bitje op maat voor uw gebit maken, dat u kunt gebruiken in combinatie met een tandenbleekgel. In dit bitje, ook wel bleeklepeltje genoemd, doet u het bleekmiddel, waarna u het bitje gedurende enkele uren in uw mond houdt. Het bleekbitje kunt u meerdere keren achter elkaar gebruiken.

Vrij verkrijgbare bleekmiddelen

Vanwege de relatief hoge kosten van het tandenbleken door de tandarts, is het thuis bleken van de tanden steeds populairder geworden. Dit gebeurt meestal met behulp van kleefstrip of gel, soms in combinatie met licht.
Tandenbleekgel bevat dezelfde bleekmiddelen als de tandarts gebruikt, alleen in een lagere concentratie. De gel moet worden gebruikt in combinatie met een bijgeleverd bitje. Deze bitjes zijn echter niet op maat van uw gebit gemaakt, waardoor de kans bestaat dat het bleekmiddel in contact komt met uw tandvlees en irritatie veroorzaakt of uit het bitje loopt en per ongeluk wordt doorgeslikt. Er zijn ook producten op de markt waarbij het bleekmiddel is verwerkt in een pen of een kwastje. Met deze producten kunt u het bleekmiddel zeer nauwkeurig aanbrengen, maar de contacttijd is korter dan bij gebruik in combinatie met een bitje. Hierdoor zal het resultaat ook minder zijn.
Tandenbleekstrips bevatten een bleekmiddel en worden rechtstreeks op uw tanden geplakt. Het voordeel hiervan is dat er minder kans is op irritatie van het tandvlees en geen risico op het doorslikken van het bleekmiddel. Het nadeel van deze methode is dat het resultaat sterk afhangt van de nauwkeurigheid waarmee de strips op uw gebit worden geplakt. Ook wordt de achterkant van de tanden niet meegebleekt. Dit is meestal geen probleem, maar kan bij sommige mensen zichtbaar zijn.

Veiligheid van tanden bleken

Tanden bleken is veilig wanneer u dit door de tandarts laat doen of gebruikmaakt van een op de Nederlandse markt toegelaten thuis bleekproduct. De bleekmiddelen die gebruikt worden kunnen wanneer ze onbedoeld in aanraking komen met uw tandvlees irritatie en pijn veroorzaken. Om die reden is voor producten voor thuisgebruik een lagere concentratie bleekmiddel toegestaan. Wanneer bleekmiddel wordt doorgeslikt kan het diarree veroorzaken.
Tanden bleken zorgt voor een tijdelijke aantasting van uw tandglazuur. Uw tanden voelen iets ruwer aan en het glazuur wordt wat poreuzer. Dit herstelt vrij snel uit zichzelf. Wel is het van belang dat u de eerste dagen na de behandeling niet rookt en geen voedingsmiddelen met veel kleurstof gebruikt, omdat het glazuur in die periode gevoeliger is voor verkleuring.

Bron:

  • www.ivorenkruis.nl
  • Tanden bleken achtergrond, Consumentengids mei 2009


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen