Teken bij de hond

Teken zijn kleine parasieten met acht poten die zich voeden met bloed van de gastheer. In Nederland komt van origine de tekensoort ixodes ricinus voor. Deze teek is niet diersoortspecifiek en kan dus ook op uw hond voorkomen.

Wanneer u een teek vindt bij uw hond, is het belangrijk deze zo snel mogelijk te verwijderen, het liefst binnen 24 uur!

Teken in Nederland

Teken houden zich over het algemeen in lage struiken en bosjes op. Als uw hond langsloopt laat de teek zich vallen en nestelt hij zich in de huid. De voorkeursplekken om te bijten zijn liezen, nek en oren en op de poten. Teken komen vooral voor in het voor- en najaar, maar het is verstandig om er altijd bedacht op te zijn. De vrouwtjesteek plant zich voort door eieren te leggen. Uit deze eieren komen larven, die nog maar zes poten hebben. De larve wordt uiteindelijk een nimf met acht poten. Als de nimf zich heeft gevoed met bloed, verandert hij in een volwassen vrouwtjes- of mannetjesteek. Volwassen teken kunnen heel groot worden na het opnemen van bloed. Teken in Nederland en in Zuid-Europa kunnen een aantal ziekteverwekkers bij zich dragen, die bij het bijten mogelijk worden overgedragen.

Tekenbeten

De teek bijt zich vast in de huid. Hier voelt het dier niets van, omdat de teek een pijnstillende stof uitscheidt. Later kan de huid geïrriteerd raken, hier heeft uw hond wel last van. Dit kan hij laten zien door aan de plek te gaan likken of bijten. Na het verwijderen van de teek blijft er vaak een rode, verdikte plek achter. Het risico van een tekenbeet ligt echter niet in een geïrriteerde plek op de huid, maar in het overbrengen van ziektes.

Teek verwijderen

Wanneer u een teek vindt bij uw hond, is het belangrijk deze zo snel mogelijk te verwijderen, het liefst binnen 24 uur! Voor die tijd is er nog geen open verbinding tussen de maag van de teek en de gastheer. Omdat het natuurlijk moeilijk te bepalen is hoe lang een teek al op uw hond zit, is het aan te raden om na elke wandeling door een gebied met veel struiken te controleren. Een teek kunt u verwijderen met een tekentang of door met de vingers het lijf van de teek rond te draaien. De teek laat dan vanzelf los (inclusief kop). Het bedwelmen van de teek met bijvoorbeeld alcohol is niet aan te raden.

Risico ziekte van Lyme!

In Nederland is een groot deel van de tekenpopulatie besmet met de bacterie borrelia burgdorferi. Deze bacterie veroorzaakt bij mensen (en dieren) de ziekte van Lyme. Bij mensen die gebeten zijn door een met borrelia besmette teek, zie je in 75 procent van de gevallen een rode kring rond de beet, die steeds groter wordt (erythema migrans). Bij de hond zien we dit niet. De ziekte van Lyme kan bij honden veel uiteenlopende klachten geven, waarvan gewrichtsontsteking (plotselinge kreupelheid met een warm, pijnlijk gewricht) de meest typische is. Verder kan de hond koorts, gezwollen lymfeknopen en nierproblemen krijgen, maar ook uitdrogen en sloom zijn. Wanneer u met uw hond op vakantie gaat naar Zuid-Europa bestaat het risico op andere teekgebonden infectieziekten. De teek dermacentor reticulatus (komt inmiddels ook in Nederland voor) brengt de ziekte babesiose over. Deze ziekte, veroorzaakt door een bloedparasiet, kan fataal zijn voor honden. Ehrlichiose is een andere ernstige (bacteriële) ziekte. Ehrlichia wordt overgebracht door de rhipicephalus sanguineus (een andere tekensoort) Als u uw hond meeneemt naar Zuid-Europa is het belangrijk om teken te bestrijden!

Hoe teken te bestrijden?

  • Met teekwerende of teekdodende middelen;
  • Tekenband;
  • Spot-on (op basis van bijvoorbeeld imidacloprid);
  • Verwijderen van teken na elke wandeling.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen