Therapietrouw

Geneesmiddelen innemen, iedere dag weer, is niet altijd eenvoudig. Door bijvoorbeeld vergeetachtigheid, meerdere soorten voorgeschreven medicijnen, ingewikkelde doseerschema’s of veranderende doosjes en/of namen kan het voorkomen dat het u niet lukt de geneesmiddelen precies zo in te nemen zoals u het met uw arts hebt afgesproken.

Gevolgen therapieontrouw

Het is heel belangrijk om geneesmiddelen wel goed in te nemen. Wanneer afgeweken wordt van het voorgestelde gebruik (meer of minder), spreekt men van therapieontrouw. Door therapieontrouw kan een ziekte onnodig lang duren of niet verbeteren. Bovendien kan het verkeerd innemen van medicijnen erg gevaarlijk zijn en in sommige gevallen zelfs leiden tot ziekenhuisopname of overlijden. Therapieontrouwe patiënten hebben een twee keer zo grote kans op een ziekenhuisopname als gevolg van afwijkend geneesmiddelgebruik dan therapietrouwe patiënten. Bewust met uw geneesmiddelen omgaan en proberen therapietrouw te zijn is een goed voornemen. Uw apotheker kan u hierbij helpen.

Door therapieontrouw kan een ziekte onnodig lang duren of niet verbeteren.

Hulp bij medicijngebruik

  • Als eerste is het fijn om goede uitleg te krijgen over de werking, eventuele bijwerkingen en de wijze van gebruik van uw geneesmiddelen (zoals: hoe in te nemen, op welk tijdstip, hoelang de medicijnen blijven gebruiken). Wanneer dit onverhoopt niet gebeurd is of wanneer u nog vragen hebt, schroom dan niet om contact op te nemen met uw apotheker.
  • De apotheker kan ook kijken of er mogelijkheden zijn het gebruiksgemak (hulpmiddelen, toedieningsvorm) te verbeteren.
  • Ook kan de apotheker een handig overzicht voor u uitdraaien waarop precies staat wat u wanneer moet innemen.
  • Tegenwoordig zijn er ook steeds meer apotheken die u de mogelijkheid bieden om uw medicatieoverzicht online te beheren en herinneringssignalen in te stellen, zodat u minder snel uw medicatie vergeet in te nemen. Informeer bij uw eigen apotheek naar de mogelijkheden.

Inpassen en uitvoeren

Nu is het zaak het geneesmiddelgebruik in te passen in uw dagelijkse routine, zodat u de afgesproken behandeling goed kunt gaan uitvoeren. De apotheker kan eventueel adviseren over de mogelijkheden van een alternatief innametijdstip wanneer het voorgeschreven tijdstip een probleem is. Ook zijn in ons assortiment handige medicijndoosjes verkrijgbaar waarin de geneesmiddelen per dag en per innametijdstip kunnen worden uitgevuld.

Voor mensen die dit niet zelf meer kunnen, kan de apotheek het uitvullen overnemen. De geneesmiddelen worden dan in een medicatierol per week geleverd.

In ons assortiment vindt u handige medicijndozen.

Alle producten voor 'Medicijndozen'

Bekijk alle producten >

Stoppen

Stoppen kan gewenst en ongewenst zijn. Bij bepaalde middelen, zoals antidepressiva, geldt dat deze meestal niet levenslang genomen hoeven te worden. In overleg met de voorschrijver kan de therapie wellicht worden afgebouwd. Patiënten kunnen ook zelfstandig besluiten om te stoppen met een geneesmiddel, ook wanneer die eigenlijk levenslang ingenomen had moeten worden. Bespreek het liever met uw arts of apotheker wanneer u overweegt te stoppen met medicatie. Want wat is de reden dat u wilt stoppen? Wist u dat ook uw omgeving een grote rol kan spelen bij uw geneesmiddelengebruik? Met de juiste uitleg kunnen zij u ondersteunen bij uw behandeling.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen