Trombose

 1. Anticonceptie en hart- en vaatziekten

  Anticonceptie en hart- en vaatziekten

  De eerste pilsoorten die op de markt kwamen gaven nog een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Bij de moderne anticonceptiepillen is dit risico voor de meeste vrouwen verdwenen. De huidige pillen bevatten een lagere dosering hormonen, waardoor hun effect op het cholesterolgehalte en de bloeddruk zeer gering is. Vrouwen die al een hart- of vaatziekte hebben, of hierop een groter risico hebben, moet het gebruik van de anticonceptiepil soms afgeraden worden. Lees hier wanneer en waarom.

  Hart- en vaatziekten

  Hartaanvallen, beroertes, angina pectoris (hartkramp), hartritmestoornissen en hartfalen worden, samen met nog een aantal andere aandoeningen, hart- en vaatziekten genoemd. Hart- en vaatziekten komen net zoveel bij vrouwen voor als bij mannen, maar bij vrouwen gebeurt dit wel vaker op oudere leeftijd. Onder vrouwen voor de overgang komen hart- en vaatziekten niet vaak voor. Bij niet rokende vrouwen jonger dan 35 jaar die de pil niet gebruiken krijgt minder dan een op de miljoen vrouwen per jaar een hartaanval.
  Lees meer »
 2. BNN spuiten en slikken: huisarts schrijft nog steeds risicovolle pil voor

  BNN spuiten en slikken: huisarts schrijft nog steeds risicovolle pil voor

  22 september 2014 - Ondanks alle aandacht die er het afgelopen jaar voor het trombosegevaar van de pil is geweest, toont het BNN programma Spuiten en Slikken aan dat 1 op de 10 nieuwe gebruiksters van de anticonceptiepil nog steeds een middel krijgt voorgeschreven met een hoger tromboserisico dan de pil die volgens de huisartsenrichtlijn wordt aanbevolen als voorkeursmiddel. Dat komt neer op 26.000 vrouwen per jaar die hierdoor een hoger tromboserisico dan nodig lopen.

  NHG signaleert daling

  Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) schrijft in haar reactie op het programma op haar website dat de richtlijn voor huisartsen al jaren hetzelfde advies geeft. Het NHG signaleert dat er een daling is van het aantal nieuwe pilgebruiksters die starten met een derde of vierde generatiepil. Deze pillen geven een tweemaal zo hoog tromboserisico als de aanbevolen tweede generatiepil. Het NHG vindt deze daling een goede ontwikkeling.

  Lees meer »
 3. Vliegen en trombose

  Vliegen en trombose

  Verre bestemmingen, zoals Bali, Mexico, Australië of Thailand, komen voor veel mensen steeds dichterbij doordat vliegtuigmaatschappijen vaker vliegen naar verschillende verre landen. Onderweg naar deze bestemmingen breng je vaak vele uren zittend door in het vliegtuig. Door lang stilzitten en staan bestaat er een kans dat je bloeddoorstroom enigszins belemmerd raakt. Dit geeft meer kans op trombose; het optreden van een bloedstolsel in de bloedvaten.

  Lees meer »
 4. De Nuvaring: Antwoorden op al je vragen

  De Nuvaring: Antwoorden op al je vragen

  28 november 2013 - Wat is er precies aan de hand rondom de Nuvaring en wat moet je doen wanneer je nu de Nuvaring gebruikt? Wij zetten de vragen en antwoorden voor je op een rijtje.

  In de VS zijn schadeclaims ingediend tegen het farmaceutisch bedrijf MSD vanwege de anticonceptiering Nuvaring. Volgens 2000 gebruikers en nabestaanden van gebruikers kan de ring trombose veroorzaken. Een aantal gebruikers is aan trombose overleden. Het risico dat er een bloedstolsel ontstaat, zou net zo groot zijn als bij de anticonceptiepil Diane-35.
  Lees meer »