Uitgaan met astma

Ondanks de astma toch leuke dingen blijven doen? Dat kan door verstandig met uw ziekte om te gaan. Hier vindt u informatie en tips hoe dat het beste kan.

Uitgaan met astma

Het hebben van een chronische aandoening als astma is vervelend. Om een astma-aanval te voorkomen wordt aangeraden prikkels te vermijden die een aanval kunnen uitlokken. Toch willen jonge mensen niet altijd thuisblijven wanneer alle vrienden op stap gaan. Wanneer er verstandig met de ziekte wordt omgegaan is het niet nodig om altijd de leuke dingen te missen. Wat kunt u doen om een astma-aanval in die situaties te voorkomen? Hier volgen vier tips.

Tip 1: Gebruik uw ontstekingsremmer

Wanneer u regelmatig een astma-aanval hebt, zal de arts naast luchtwegverwijdende medicijnen ook ontstekingsremmers voorschrijven. Deze medicijnen geven niet onmiddellijk verlichting bij benauwdheid, maar verminderen op de lange termijn wel het aantal en de ernst van de astma-aanvallen. Het is dus belangrijk om deze ontstekingsremmers continu door te blijven gebruiken, óók als u al een tijdje geen last hebt. Door het blijvend gebruiken van deze medicijnen zijn de luchtwegen beter beschermd wanneer ze met prikkels in aanraking komen.

Blijf uw ontstekingsremmer gebruiken, ook als u al een tijdje geen last hebt.

Tip 2: Probeer prikkels te vermijden

Doordat op steeds meer plaatsen, waaronder de horeca, een rookverbod geldt, kunnen mensen met astma met minder gezondheidsrisico op stap. Toch zijn er behalve rook ook andere prikkels die een astma-aanval kunnen uitlokken. In veel uitgaansgelegenheden is het warm en vochtig. U kunt last van benauwdheid krijgen door vanuit deze omgeving onbeschermd in de koude buitenlucht te komen of andersom vanuit de kou in de warmte. Zorg dus voor niet al te heftige temperatuurwisselingen door u goed aan te kleden en probeer rustig te acclimatiseren wanneer u naar binnen of naar buiten gaat. Uiteraard blijft u buiten ook uit de buurt van rokende mensen.

Tip 3: Neem de luchtwegverwijder mee

Ondanks de genomen maatregelen, kan het voorkomen dat u toch benauwd wordt. Dan is het prettig wanneer u uw luchtwegverwijdende medicijnen bij u hebt. Luchtwegverwijders zijn er in twee varianten: poederinhalatoren en dosisaerosolen. Bij het gebruik van een dosisaerosol, is het voor een goede werking belangrijk dat u ook de bijbehorende voorzetkamer mee neemt.

Tip 4: Praat over uw astma

Omstanders kunnen erg schrikken van iemand die een astma-aanval krijgt en weten vaak niet wat ze moeten doen. Vertel uw omgeving daarom over de astma. Informeer ze wat zij eraan kunnen doen om u niet onnodig met prikkels in aanraking te laten komen en wat ze kunnen doen wanneer u een aanval krijgt. Leg uit dat ze niet in paniek moeten raken en u het beste kunnen meenemen naar een rustige omgeving. Vertel ook waar uw medicijnen zijn. Astma is niks om u voor te schamen. In Nederland hebben ruim een half miljoen mensen astma. Er zijn dus vast mensen in uw omgeving die het ook hebben.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen