Ulcus cruris

 1. Ulcus cruris (open been) bij hart- en vaatziekte

  Ulcus cruris (open been) bij hart- en vaatziekte

  Wanneer je een hart- of vaatziekte hebt kunnen daarbij verschillende complicaties optreden. Eén daarvan is het slecht genezen van wondjes op de huid. Op den duur kan dit zelfs leiden tot een open been.

  Een slechte genezing van wondjes kan een complicatie van hart- en vaatziekten
  Lees meer »
 2. Wondjes en wonden bij diabetes

  Wondjes en wonden bij diabetes

  Mensen met diabetes hebben meer kans op het ontwikkelen van allerlei huidaandoeningen. Minstens 30 procent van hen heeft in meer of mindere mate huidproblemen.

  Oorzaak en beloop

  Waarom mensen met diabetes eerder huidklachten krijgen is nog steeds niet helemaal duidelijk. De verklaring ligt waarschijnlijk in een combinatie van aantasting van de bloedvatwanden door continue hoge bloedsuikerwaardes, gevolgd door een verminderde doorbloeding van de huid. Dit leidt, in combinatie met een verminderde gevoeligheid van de huid door zenuwaantasting, tot wondjes die gemakkelijk ontstaan, minder snel opgemerkt worden en moeilijk helen.

  Diabetes kan allerlei huidproblemen veroorzaken. Huidproblemen bij patiënten met diabetes hebben vaak een vergelijkbaar beloop in de tijd. In het beginstadium zijn er milde klachten. In een later stadium kunnen de wonden ernstig worden en soms zelfs levensbedreigend zijn.

  Lees meer »