Vaak ondervoeding bij overgewicht

5 mei 2014 - Het klinkt tegenstrijdig, maar bijna alle mensen met een fors overgewicht blijken ondervoed te zijn. Een ongezonde leefstijl en een moeilijkere opname van vitaminen en mineralen bij een maagbandje of maagverkleining zijn de belangrijkste oorzaken, is de conclusie van chirurg Edo Aarts van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem, die onderzoek heeft gedaan naar de complicaties van deze bariatrische chirurgie.

Bariatrische chirurgie

Het aantal Nederlanders met extreem overgewicht stijgt de laatste jaren sterk. Inmiddels lijdt een op de tien Nederlanders aan obesitas. Niet alleen het gewicht zelf, maar vooral de door overgewicht veroorzaakte ziekten, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en sommige kankersoorten, verminderen de kwaliteit en de duur van leven. Bariatrische chirurgie is een ingrijpende behandeling en wordt gezien als laatste redmiddel. De meest gebruikte technieken zijn de gastric sleeve (buismaag) en de gastric bypass (maagverkleining).
Aarts deed onderzoek naar de effecten van bariatrische chirurgie en toonde onder andere aan dat met een speciaal multivitaminepreparaat de tekorten aan ijzer, vitamine B12 en vitamine D die vaak ontstaan, voorkomen kunnen worden. Daarnaast blijkt dat door overgewicht veroorzaakte diabetes type 2 kan verdwijnen na een bariatrische ingreep in combinatie met leefstijlaanpassingen.

Maagzuur

Sommige vitamines en mineralen hebben maagzuur nodig om goed te kunnen worden opgenomen. Mensen met een buismaag of die een maagverkleining hebben ondergaan produceren vaak minder maagzuur. Vaak slikken ze ook maagzuurremmende medicijnen. De enige oplossing om het tekort aan te vullen of te voorkomen dat een tekort ontstaat, is vaak het slikken van een hoge dosis van deze vitamines en mineralen in de vorm van een voedingssupplement. Dankzij een door Aarts ontwikkelde vitaminepil komt een kwart minder patiënten na de operatie terug met klachten over moeheid, tintelingen en haaruitval. “In Europa gebruiken nu al 40.000 patiënten het middel”, aldus chirurg Aarts.

Bron:

  • Persbericht Rijnstate, promotieonderzoek brengt effecten bariatrische chirurgie in kaart, 1 mei 2014
  • Buismaagbrochure vanuit patiëntenperspectief, SPKS


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen