Vaccinaties

 1. Bijwerkingen van reizigersvaccinatie

  Bijwerkingen van reizigersvaccinatie

  Het blijkt dat een op de drie reizigers de geadviseerde vaccinatie niet neemt. Angst voor bijwerkingen is een van de redenen, maar is dat terecht?

  Niet elke opgetreden reactie na vaccinatie komt door het vaccin zelf. Bijwerkingen worden soms ten onrechte toegeschreven aan vaccinatie.
  Lees meer »
 2. Reizigersvaccinatie bij immuunonderdrukking

  Reizigersvaccinatie bij immuunonderdrukking

  Vaccinatie, waaronder vaccinatie tegen reizigersziekten, zet je immuunsysteem aan tot het maken van antistoffen. Sommige andere medicijnen onderdrukken je afweersysteem. Wat betekent dat voor de vaccinatie tegen reizigersziekten?

  Reizigersvaccinatie voor mensen die immuunonderdrukkende medicijnen gebruiken vergt een specialistische begeleiding. Overleg daarom enkele maanden voor je op reis gaat al met de behandeld arts
  Lees meer »
 3. Reizigers laten zich te weinig vaccineren

  Reizigers laten zich te weinig vaccineren

  29 april 2014 - Eén op de drie reizigers laat zich niet vaccineren ter voorbereiding op een reis naar een bestemming waar infectieziekten zoals difterie en hepatitis voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO onder 800 mensen die in de afgelopen twee jaar op reis gingen naar een risicobestemming.

  Van de mensen die zich niet laten vaccineren zegt 37 procent zich niet bewust te zijn van de noodzaak ervan. De vakantiegangers worden niet geïnformeerd over de mogelijke infectierisico’s door de reisorganisaties en informeren zichzelf ook niet. Dit geldt met name voor bestemmingen die relatief dichtbij zijn, zoals Turkije, Egypte, Kroatië en Marokko. Overigens is er wel een kleine verbetering te zien ten opzichte van 2011, toen 39 procent van de vakantiegangers zich niet liet vaccineren.
  Lees meer »
 4. Vaccinaties

  Vaccinaties

  Bij verblijf in een land waar de hygiënische omstandigheden minder zijn dan je gewend bent, kun je een infectieziekte oplopen. Het is verstandig je hiertegen te beschermen door je te laten vaccineren.

  Voor welke landen heb ik vaccinaties nodig?

  Bij vaccinaties denk je wellicht aan de tropen. Maar ook dichter bij huis worden al prikken aangeraden, zoals voor reizen naar Turkije, Marokko of Tunesië. Verder zijn voor veel landen in Afrika, Azië, het Midden-Oosten, Midden- en Zuid-Amerika en een aantal Oost-Europese landen vaccinaties nodig. Kortom: buiten West-Europa moet je rekening houden met vaccinaties.

  Welke injecties je nodig hebt, verschilt per land. Ook de lengte van jouw reis en het soort reis, primitief of juist luxe, heeft invloed op welke vaccinaties worden aangeraden. Vraag ten minste zes weken van te voren een reisadvies aan bij een gespecialiseerde apotheker of huisarts of bij de GGD.

  Lees meer »