Vaginale schimmelinfectie

In een gezonde vagina heerst er een natuurlijk evenwicht tussen de aanwezige schimmels en bacteriën. Wanneer dit evenwicht verstoord raakt, kunnen sommige schimmels gaan overheersen. De schimmel Candida albicans is meestal de veroorzaker van de vaginale schimmelinfectie die dan ontstaat.

Mogelijke klachten bij een Candida-infectie

  • Jeuk in de vagina en soms aan de schaamlippen.
  • Witte, brokkelige afscheiding.
  • Irritatie van het slijmvlies van de vagina.
  • Een vervelend gevoel bij het plassen of vrijen.

Risicofactoren

De exacte oorzaak van een vaginale schimmelinfectie is vaak onduidelijk. Ook gezonde vrouwen kunnen er regelmatig last van hebben. Er zijn wel een aantal risicofactoren te benoemen.

  • Candida groeit goed bij een hoog suikergehalte en ook bij een hoog oestrogeengehalte in het bloed. Vandaar dat er een hoger risico bestaat op een vaginale schimmelinfectie bij diabetes en tijdens de zwangerschap (wanneer het oestrogeengehalte verhoogd is).
  • Het oestrogeengehalte is tevens vlak voor de ovulatie en voor de menstruatie verhoogd; ook dan is er dus meer kans op een Candida-infectie.
  • Verder is er bij een verminderde afweer en tijdens het gebruik van antibiotica, orale corticosteroïden en immunosuppressiva (afweeronderdrukkende middelen) een groter risico op een vaginale schimmelinfectie.

Zwangeren en mensen met diabetes lopen een groter risico op een vaginale schimmelinfectie.

Is seks een oorzaak van een vaginale schimmelinfectie?

Een vaginale schimmelinfectie is geen soa (seksueel overdraagbare aandoening). Seks veroorzaakt normaal gesproken ook geen schimmelinfectie. Maar als u niet vochtig genoeg bent bij het vrijen, kan de vaginawand beschadigen. Ook kunnen er tijdens seks bacteriën in de vagina terechtkomen. De vaginale flora raakt hierdoor uit evenwicht, met mogelijk als gevolg een vaginale schimmelinfectie.

Tips bij een vaginale schimmelinfectie

  • Irriteer het slijmvlies van de vagina niet; gebruik geen zeep, was u niet vaker dan anders, vrij alleen met een vochtige vagina.
  • Vaak gaat een vaginale schimmelinfectie vanzelf over, maar bij hinderlijke klachten kunt u een schimmeldodend middel gebruiken.
  • Canesten gyno, een schimmeldodend middel, is verkrijgbaar als vaginaal tablet of als vaginale crème. Bij erg hinderlijke afscheiding of branderigheid kunt u Canesten gyno gebruiken. Het moet worden ingebracht in de vagina. De vaginaal tablet is een eenmalige toediening, de crème moet zes dagen achtereenvolgens worden ingebracht. Bij jeuk aan de schaamlippen kunt u daarnaast de schimmeldodende crème op de schaamlippen aanbrengen. Lees voor het gebruik de bijsluiter goed door.

Naar de huisarts

Hebt u vaker vaginale schimmelinfecties? Werkt de behandeling met een vaginaal antischimmelmiddel niet? Is de afscheiding geel, groen en/of sterk ruikend? Neem dan contact op met uw huisarts. Ook wanneer u diabetes hebt, zwanger bent of een van de hierboven genoemde geneesmiddelen gebruikt is het verstandig contact op te nemen met uw huisarts.

Producten voor intieme klachten of de intieme verzorging bestelt u discreet bij ons.

Alle producten voor 'Intiem'


Bekijk producten (310)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen