Vakantievoorbereiding

 1. Alles wat je moet weten over reizen met het vliegtuig

  Het is bijna zomervakantie! Misschien stap jij binnenkort wel in het vliegtuig naar een zonnige bestemming. Het kan soms best spannend zijn om een vliegreis te maken. Zeker als je alleen bent of nooit eerder hebt gevlogen. Wil jij weten hoe je je het beste voorbereid op een reis in het vliegtuig? Lees dan snel verder.

  Hoe werkt reizen met het vliegtuig

  Op je boarding pass kun je zien in welke vertrekhal jij kunt inchecken. Bij de incheckbalie laat je je ticket en je paspoort zien. Als je ruimbagage hebt, dan wordt deze hier gewogen en ingenomen. Daarna ga je door naar de controle. Hier controleert de douane of niemand iets meeneemt wat niet is toegestaan. Alles wat je bij je draagt wordt hier gescand en gecontroleerd. Lees van tevoren goed wat wél mee mag en wat niet. Na de controle kun je door naar de gate waar je vlucht vertrekt of je neust nog wat rond in de taxfree winkeltjes.

  Alles bij elkaar kan het een tijdje duren voordat je overal doorheen bent. Zeker in de zomer, als er veel mensen met het vliegtuig reizen. Zorg er daarom voor dat je op tijd aanwezig bent, zodat je rustig uit kunt zoeken waar je heen moet. In principe staat alles goed aangegeven, dus de weg wijst zich vanzelf!

  Inpaklijst vliegvakantie

  Maak een checklist voor je vliegvakantie. Zo weet je zeker dat je niets belangrijks vergeet. Zonder een paspoort of ID-kaart of je boarding pass kom je niet heel ver. Check dit dus liever een keer te vaak, dan een keer te weinig! Ook is het voor een vliegvakantie verstandig om een setje schone kleding en ondergoed mee te nemen in je handbagage. Mocht er iets gebeuren met je bagage, dan heb je altijd wat bij je. Dat geldt ook voor je dagelijkse medicijnen. Let er wel op dat je, indien nodig, een verklaring van je arts meeneemt voor je medicijnen.

  Geneesmiddelen mee op reis

  Niet alle geneesmiddelen mag je zomaar meenemen in het vliegtuig. Voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen, heb je bijvoorbeeld

  Lees meer »
 2. Goed voorbereid op reis

  Goed voorbereid op reis

  Een goede voorbereiding is altijd belangrijk als je op vakantie gaat. Het zorgt voor een rustige, zorgeloze vakantie. Hier lees je alles wat je moet doen voordat je op vakantie gaat. Wat moet je bijvoorbeeld doen als je op reis gaat naar een land met tijdverschil en je medicijnen gebruikt?

  Vaccinaties

  Als je op vakantie wilt gaan naar een tropisch gebied, moet je waarschijnlijk gevaccineerd worden. In veel tropische landen zijn de hygiënische omstandigheden minder goed dan je gewend bent. Hierdoor loop je meer risico om een infectieziekte op te lopen. Een vaccinatie beschermt je hier tegen. Het verschilt per land en werelddeel welk vaccin je nodig hebt. Ook de lengte van je reis en het soort reis heeft invloed op welke vaccinaties worden aangeraden. Voor een goede voorbereiding is het belangrijk om je ten minste twee maanden van te voren te laten informeren. Je kunt hiervoor een reisadvies vragen bij jouw gespecialiseerde apotheker, huisarts of bij de GGD.

  Zonnebrandcrème

  Een zonnebrandcrème is onmisbaar als je op vakantie gaat. Neem voldoende zonnebrandcrème mee, want het wordt aangeraden om jezelf elke dag grondig en meerdere keren per dag in te smeren. Kies hierbij een zonnebrandcrème die bescherming biedt tegen UVB én UVA-straling. Als je op wintersport gaat wordt het aangeraden om een zonnebrandcrème op oliebasis te gebruiken. Een zonnebrandcrème op oliebasis kan namelijk niet op je huid bevriezen. Een middel op waterbasis wordt juist aangeraden wanneer je op zonvakantie gaat. Gebruik zonnebrandmiddelen met een SPF van ten minste 30.

  Vergeet je EHBO doos niet!

  In bepaalde landen is het verplicht om een EHBO-doos in de auto te hebben. Je weet maar nooit wanneer je het nodig hebt, daarom is het belangrijk om een EHBO-doos in je auto te bewaren. Als je graag op wint

  Lees meer »
 3. Vakantie en zonnebrand

  Vakantie en zonnebrand

  Het is vakantie! Lekker naar zonnig Italië, genieten aan de Spaanse Costa of op een terras in eigen land. Dit betekent dat de meeste mensen meer tijd buiten doorbrengen, met als gevolg dat de huid waarschijnlijk meer wordt blootgesteld aan de zon. Het is extra belangrijk om de huid te beschermen tegen de zon met zonnebrand.

  Schadelijke effecten van de zon

  Naast warmte en licht, straalt de zon ook ultraviolette (UV) straling uit. Er zijn drie soorten UV-straling: UV-A, UV-B en UV-C. De laatstgenoemde, UV-C, wordt door de atmosfeer tegengehouden. De UV-B straling zorgt ervoor dat je bruin wordt of verbrand, maar kan ook huidkanker veroorzaken. De UV-A straling veroorzaakt veroudering van de huid (rimpels) en een vorm van huidkanker, namelijk melanomen.

  Lees meer »
 4. 1 op de 5 Nederlanders ziek op vakantie

  9 juli 2014 - Vorig jaar kreeg één op de vijf Nederlanders tijdens hun vakantie in het buitenland gezondheidsklachten. Dertig procent van de zieke reizigers zocht op het vakantieadres op internet naar informatie over hun klacht. In de helft van de gevallen ging men naar een plaatselijke arts of ziekenhuis. Bij ruim zeven van de tien bezoeken aan een buitenlandse arts werden medicijnen voorgeschreven, waarbij het in 43 procent van de gevallen om antibiotica ging. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) onder ruim 600 Nederlanders die het afgelopen jaar in het buitenland op vakantie zijn geweest.

  Online medisch advies

  Zowel thuis als op vakantie wordt het internet steeds belangrijker als bron van medische informatie. Driekwart van de reizigers zou graag relevante medische gegevens bij zich hebben. Veel mensen zijn huiverig voor het zoeken naar medische hulp in het buitenland vanwege de taalbarrière. Eén op de tien reizigers met gezondheidsklachten neemt vanaf het vakantieadres zelfs contact op met de eigen huisarts of specialist in Nederland, zo blijkt uit het onderzoek. De Nederlandse huisartsenorganisatie
  Lees meer »
 5. Warm zomerweer en het ontstaan van klachten

  Warm zomerweer en het ontstaan van klachten

  Het warme weer in de zomer kan met name bij ouderen en mensen met een chronische aandoening klachten veroorzaken. Op Leef.nl lees je hier meer over.

  Tips bij tropische temperaturen

  • Doe het rustig aan. Verlaag je loop- en werktempo en laat extra inspanning achterwege.
  • Drink extra om vochtverlies door zweten te compenseren. Wees matig met koffie en alcohol, aangezien deze dranken uitdroging kunnen bevorderen.
  • Zoek de koelte op. Blijf tussen 12.00 en 16.00 uur liever binnen, in de schaduw of onder een parasol.
  • Draag licht gekleurde, luchtige kleding.
  Lees meer »
 6. Geneesmiddelen mee op reis en de Opiumwet

  Geneesmiddelen mee op reis en de Opiumwet

  In veel landen is het bezit en gebruik van opiaten verboden. Wanneer je geneesmiddelen gebruikt die onder de Opiumwet vallen, kun je die niet zomaar naar het buitenland meenemen.

  Welke geneesmiddelen vallen onder de Opiumwet?

  De Opiumwet bevat twee lijsten met middelen die eronder vallen. De complete en actuele lijsten kun

  Lees meer »
 7. Wat is een anafylactische shock?

  Wat is een anafylactische shock?

  Anafylaxie is een heftige uitgebreide allergische reactie met verschijnselen die het gehele lichaam aandoen. Anafylaxie vergt een spoedeisende behandeling door een arts. Wanneer deze te lang uitblijft, kunnen de gevolgen dodelijk zijn. De meeste patiënten bij wie anafylaxie eerder is opgetreden dragen een adrenaline auto-injector pen bij zich, waarmee ze zichzelf in het geval van een anafylactische reactie onmiddellijk kunnen injecteren. Op deze pagina geven wij je antwoord op de vraag wat anafylaxie is en op welke zaken je moet letten bij het gebruik van de adrenaline auto-injector? (Deze uitgebreide voorlichting is mede dankzij Meda Pharma tot stand gekomen).

  Wat is anafylaxie

  Anafylaxie kan optreden door allerlei bekende allergische prikkels, zoals pinda’s, (koe)melk, noten, schaaldieren, eieren, medicijnen, insectensteken en latex, soms uitgelokt door lichamelijke inspanning. Tijdens de allergische reactie komen grote hoeveelheden histamine vrij, die zorgen voor bloedvatverwijding en vernauwing van de luchtwegen. Een anafylactische reactie verloopt veel heftiger dan een gewone allergische reactie en heeft effecten op meerdere organen. Uitgebreide huiduitslag kan voorkomen, de lippen en de tong

  Lees meer »
 8. Wat bevat een reisapotheek?

  Wat bevat een reisapotheek?

  Ga je op reis, zorg dan voor een goede reisapotheek zodat je goed voorbereid bent als er iets aan de hand is. Zeker aan te raden wanneer je met kinderen op vakantie gaat.

  Een basisreisapotheek bevat:

  • paracetamol tegen koorts of bij pijn;
  • loperamide bij hinderlijke diarree zonder koorts
  Lees meer »
 9. Vaccinaties

  Vaccinaties

  Bij verblijf in een land waar de hygiënische omstandigheden minder zijn dan je gewend bent, kun je een infectieziekte oplopen. Het is verstandig je hiertegen te beschermen door je te laten vaccineren.

  Voor welke landen heb ik vaccinaties nodig?

  Bij vaccinaties denk je wellicht aan de tropen. Maar ook dichter bij huis worden al prikken aangeraden, zoals voor reizen naar Turkije, Marokko of Tunesië. Verder zijn voor veel landen in Afrika, Azië, het Midden-Oosten, Midden- en Zuid-Amerika en een aantal Oost-Europese landen vaccinaties nodig. Kortom: buiten West-Europa moet je rekening houden met vaccinaties.

  Welke injecties je nodig hebt, verschilt per land. Ook de lengte van jouw reis en het soort reis, primitief of juist luxe, heeft invloed op welke vaccinaties worden aangeraden. Vraag ten minste zes weken van te voren een reisadvies aan bij een gespecialiseerde apotheker of huisarts of bij de GGD.

  Lees meer »
 10. Op reis met reuma

  Op reis met reuma

  Bijna iedereen gaat graag op vakantie, ook mensen met reuma. Wanneer je reuma of gewrichtsklachten hebt, is het belangrijk om de vakantie goed voor te bereiden. Met onze tips is reuma geen belemmering voor een geslaagde vakantie.

  Voorbereiding van de vakantie

  • Zorg ruim voor
  Lees meer »
Pagina