Veilig in de zon

 1. Wat te doen tegen het vervellen van de huid?

  De bovenste laag van je huid, ook wel de opperhuid genoemd, vernieuwt zichzelf regelmatig. Maar, als je zonder de juiste zonbescherming de zon in gaat beschadig je de huidcellen. In dat geval gaat je huid hard aan het werk om die beschadigde cellen te vervangen. Hierdoor begint je huid te vervellen. Dit kan wel een tot twee weken duren. Hier lees je waarom je vervelt en wat je het beste kan doen tegen vervelling.

  Waarom vervelt je huid?

  Je huid bestaat uit drie lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuidse bindweefsel. De opperhuid is de laag die vervelt. Dit gebeurt normaal langzaam waardoor je ongeveer elke 30 dagen een totaal nieuwe opperhuid hebt. Maar, als je de opperhuid beschadigd door bijvoorbeeld onbeschermd in de zon te zitten, dan is er een snellere vernieuwing nodig. Dit versnelde vernieuwingsproces zorgt ervoor dat je vervelt en ook dat je je bruine kleur verliest. Vervellen na verbranding is belangrijk om te voorkomen. 

  Voorkomen dat je vervelt

  Bij vervellen geldt: voorkomen is beter dan genezen. Hier zijn een aantal tips om vervellen te voorkomen:

  1. Zonnebrandcrème
   Bescherm je huid altijd tegen de invloeden van de zon. Smeer minimaal 30 minuten voordat je de zon ingaat de huid in met een zonnebrandcrème met voldoende hoge beschermingsfactor (SPF). Bekijk vooral eens de zonnebrand van lavera. Smeer na een dagje zonnen je huid ook in met een aftersun voor een goede verzorging.
  2. Hydrateren
   Hydrateer je huid voldoende. Dit doe je door voldoende water te drinken en je huid dagelijks te verzorgen met een voedende crème, zoals de CeraVe hydraterende melk.
  3. Niet scrubben vo
  Lees meer »
 2. Review: lavera zonnebrand

  Hierom is een zonnebrand belangrijk!

  Het is weer zomer! De tijd om naar buiten te gaan en te genieten van het zonnetje is weer aangebroken. Maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: gebruik altijd een zonnebrand als je naar buiten gaat! Je maakt dan wel vitamine D uit zonlicht, maar teveel zon is schadelijk voor je huidcellen. De huid probeert de schade te herstellen door te gaan vervellen maar er zijn ook schadelijke effecten die soms niet te herstellen zijn. Daarnaast krijg je door teveel zonlicht ook sneller rimpels en door altijd zonnebrand te smeren bescherm je de huid hiervoor.

  Wat is goede zonnebrand?

  Tegenwoordig zijn er veel soorten zonnebrand op de markt: verschillende SPF's, met of zonder bronzer, met of zonder parfum etc. Dit maakt de keuze voor een goede zonnebrand niet gemakkelijk. Daarom hebben wij verschillende zonnebrandcrèmes van lavera getest. lavera is een van de meest bekende natuurcosmetica merken ter wereld en produceert al meer dan 30 jaar natuurlijke verzorgings- en make-up producten. lavera gebruikt 100% natuurlijke ingrediënten die indien mogelijk ook van biologische afkomst zijn. Super fijn voor je huid en voor het milieu! We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

  1. lavera zonnebrand spray SPF30
   Deze biologische zonnebrand spray je gemakkelijk over je huid, het trekt snel in en plakt niet. Daarnaast beschermt het ook goed tegen de zon. Deze zonnebrand maakt bewust geen gebruik van de nanotechnologie die je in andere sprays wel vaak ziet. De perfecte zonbescherming!
  2. lavera zonnebrand lotion SPF30
   Deze zonnebrand is niet plakkerig en smeert gemakkelijk over de huid. Van de lotion is ook een variant v
  Lees meer »
 3. Vakantie en zonnebrand

  Vakantie en zonnebrand

  Het is vakantie! Lekker naar zonnig Italië, genieten aan de Spaanse Costa of op een terras in eigen land. Dit betekent dat de meeste mensen meer tijd buiten doorbrengen, met als gevolg dat de huid waarschijnlijk meer wordt blootgesteld aan de zon. Het is extra belangrijk om de huid te beschermen tegen de zon met zonnebrand.

  Schadelijke effecten van de zon

  Naast warmte en licht, straalt de zon ook ultraviolette (UV) straling uit. Er zijn drie soorten UV-straling: UV-A, UV-B en UV-C. De laatstgenoemde, UV-C, wordt door de atmosfeer tegengehouden. De UV-B straling zorgt ervoor dat je bruin wordt of verbrand, maar kan ook huidkanker veroorzaken. De UV-A straling veroorzaakt veroudering van de huid (rimpels) en een vorm van huidkanker, namelijk melanomen.

  Lees meer »
 4. Bescherm je ogen in de winter

  Bescherm je ogen in de winter

  In de winter ben je gewend jezelf tegen de kou te beschermen met sjaals en dikke kleding. Je huid verzorg je met een vettere crème. Ook je ogen verdienen bescherming in de winter. Droge lucht en een gure wind kunnen zorgen voor branderige en jeukende ogen en wazig zien. Met een aantal simpele tips kun je ook je ogen goed beschermen deze winter.

  Draag een zonnebril

  Alhoewel het zonlicht niet zo intensief is als in de zomer, kan UV-straling de ogen ook in de winter beschadigen. Met name tijdens skiën, snowboarden en andere winterse buitenactiviteiten loop je risico. Niet alleen wordt zonlicht

  Lees meer »
 5. Biologische zonbescherming van Lovea

  Biologische zonbescherming van Lovea

  100% minerale zonnefilters

  Lovea BIO is 100% natuurlijk en biedt op een biologische wijze zonbescherming op basis van minerale filters. Alle zonneproducten van Lovea BIO zijn gebaseerd op een zuivere minerale bescherming dankzij titaniumdioxide. Dit werkt volledig anders dan een chemische zonnefilter en is daardoor 100% veilig en zacht, zelfs voor de zeer gevoelige en tere huid van kleine kinderen.
  Lovea BIO combineert natuurlijke ingrediënten en technologische innovaties, met als doel gezonde en effectieve producten te maken. Alle producten van Lovea BIO zijn vrij van parabenen, siliconen, PEG, synthetische kleurstoffen en -parfums.
  Lees meer »
 6. Met huidkanker in de zon

  Met huidkanker in de zon

  Met huidkanker in de zon

  Wanneer je huidkanker hebt, hoef je de zon niet helemaal te mijden. Huidkanker is wel een signaal dat je huid in het verleden vaker en/of langer aan UV-straling blootgesteld is geweest dan als veilig wordt beschouwd voor jouw huidtype. Hoe lang je in de zon kunt blijven, hangt af van je huidtype en de zonkracht. Meer informatie hierover vind je hier. Voor alle mensen geldt het advies een zonbeschermingsproduct te gebruiken dat bij jouw huidtype past en verstandig te zonnen. Zorg er in ieder geval voor dat je huid niet verbrandt.

  Verschillende typen huidkanker

  Huidkanker wordt onderscheiden in verschillende typen.

  • Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende, maar minst kwaadaardige vorm en kan bijna altijd worden genezen. Overmatige blootstelling aan UV-straling in het verleden is de belangrijkste risicofactor. Bij bijna de helft van de mensen bij wie een basaalcelcarcinoom is weggehaald, wordt binnen vijf jaar opnieuw één of meerdere basaalcelcarcinomen ontdekt, op een andere plaats.
  • Plaveiselcelcarcinoom is de tweede meest voorkomende vorm van huidkanker. Deze vorm ontstaat meestal op plaatsen waar de huid ooit door de zon
  Lees meer »
 7. Bescherm de zongevoelige huid

  Bescherm de zongevoelige huid

  Ladival voor de zongevoelige huid

  Ladival heeft speciaal voor deze zongevoelige huid een zonnebrandcrème ontwikkeld die niet alleen uitstekend beschermt tegen UVA, UVB en IRA straling. Ladival voor de Zongevoelige Huid is een gel zonder geur-, kleur- of conserveringsmiddelen, stoffen die de huid extra kunnen irriteren.

  Lees meer »
 8. UV-straling

  UV-straling

  UVA en UVB

  Er zijn twee soorten UV-straling die ons bereiken: UVA en UVB. Vroeger dacht men dat UVA onschadelijk was, maar dat blijkt niet te kloppen. UVA veroudert de huid versneld en leidt in hogere dosis tot zonnebrand en huidkanker. UVB verbrandt de huid en is de belangrijkste veroorzaker van zonnebrand en huidkanker. Het is daarom belangrijk jezelf en jouw kinderen te beschermen tegen de zon.

   

  Zonkracht

  De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid UV-straling die het aardoppervlak bereikt. Deze kan variëren tussen 0, geen zonkracht, en 10, zeer sterke zonkracht. De hoeveelheid UV neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Het is afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. Warmte heeft geen invloed: op een koele, zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Op de site van het KNMI kunt u de actuele zonkracht en de verwachte zonkracht voor de komende dagen vinden. Hiermee zou je kunnen berekenen hoelang je bij een bepaalde zonkracht in de zon kunt zijn voordat jouw huid gaat verbranden. Dit is afhankelijk van je huidtype.

  Lees meer »
 9. Zonnesteek; bescherm jezelf tegen oververhitting

  Zonnesteek; bescherm jezelf tegen oververhitting

  Oplopende lichaamstemperatuur

  Wanneer de lichaamstemperatuur te hoog oploopt, vaak door te veel zon en te weinig drinken, kunnen de gevolgen levensgevaarlijk zijn. Vooral bij jonge kinderen en oudere mensen kan de lichaamstemperatuur gevaarlijk hoog oplopen.

  Symptomen van een zonnesteek

  Bij een milde zonnesteek of hitteberoerte zijn de voornaamste klachten duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn. In meer ernstige gevallen kan men naast die klachten ook versuft of verward zijn, koorts hebben en een snelle, oppervlakkige ademhaling en hartslag hebben. Bovendien bestaat het risico op epileptische aanvallen en shock.
  Lees meer »
 10. Zonneallergie

  Zonneallergie

  Eucerin Allergy Protection Sun Creme-Gel SPF 50* met een lichte textuur biedt een hoge bescherming tegen de zon en een doeltreffende bescherming tegen zonneallergie. De geavanceerde technologie biedt een effectieve bescherming tegen uv-straling en zonneallergie.

  • Niet-vette, waterbestendige crème-gelformule.
  • Beschermt tegen zonneallergie en huidbeschadiging door de zon.
  • Hoge uv-bescherming.
  • Geschikt voor de zeer gevoelige of lichtgevoelige huid.
  • Zonder emulgatoren en parfum.

  * Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing.

  Lees meer »