Vermoeidheid en kanker

Deze tekst over vermoeidheid en kanker is overgenomen uit Zorgboek vermoeidheid en kanker van Stichting September. De zorgboeken van Stichting September zijn praktische en complete naslagwerken waarin alle aspecten van een chronische aandoening aan bod komen. U kunt ze bestellen op Leef.nl.

Kanker en vermoeidheid

Vrijwel iedereen met kanker krijgt te maken met vermoeidheid. Niet de gewone vermoeidheid die iedereen wel eens voelt, maar een ongewone, buitensporige vermoeidheid die niet verdwijnt na een nachtje goed slapen of een weekje vakantie. De kanker kan er zelf de oorzaak van zijn, maar ook behandelingen zoals chemo- en radiotherapie kunnen vermoeidheid veroorzaken. Angst en spanning spelen meestal ook een rol. De gevolgen van vermoeidheid zijn vaak ingrijpend; thuis of op het werk, in relaties en bij het doen van hobby’s. Ook lang na de behandelingen komt vermoeidheid nog geregeld voor.

Energie weer opbouwen

Hoe kunt u uw energie weer opbouwen? Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Welke daarvan voor u geschikt zijn, hangt af van wat er bij u precies aan de hand is. Een goede aanpak begint dan ook met een goede diagnose.

 

Zelfzorg: U kunt zelf veel doen om uw energie weer op te bouwen. Gezond leven, regelmatig slapen en stoppen met noodoplossingen zoals alcohol of slaapmiddelen zijn goede stappen.

 

Activiteiten opbouwen: Het opbouwen van uw activiteiten wordt ook wel “activiteitenregulatie” genoemd. Hierbij worden systematisch, volgens een vast schema, onder begeleiding uw activiteiten opgevoerd. In een schema wordt precies genoteerd wat u gaat doen, wanneer en hoe lang dit duurt. De begeleiding kan plaatsvinden door de huisarts, psycholoog of een gespecialiseerde oncologieverpleegkundige.

(Psychologische) behandelingen: Bij vermoeidheid kunnen specifieke (psychologische) oorzaken meespelen. Vaak zijn deze goed behandelbaar. Hulp bij de verwerking, bewust leren ontspannen en cognitieve gedragstherapie zijn mogelijke behandelingen.

 

Behandeling van bloedarmoede: Een lichamelijk oorzaak van vermoeidheid die wel eens voorkomt is bloedarmoede als bijwerking van chemotherapie.

 

Alternatieve behandelingen: Sommige mensen hebben baat bij alternatieve behandelingen;  zonder bewezen wetenschappelijk effect. Een alternatieve behandeling hoeft niet ongevaarlijk te zijn. Overleg daarom altijd met uw reguliere behandelaar wanneer u ook een alternatieve behandeling wilt proberen. En zeg nooit de samenwerking met de gewone arts op. Zorg er het liefst voor dat de verschillende behandelaars aan elkaar verslag doen.

Meer lezen?

Bovenstaande tekst is een korte weergave uit Zorgboek vermoeidheid en kanker van Stichting September. Voor meer achtergrondinformatie ook over bijvoorbeeld de relationele gevolgen, de hulpverlening, de patiëntenorganisaties, de zakelijke kanten en patiëntervaringen verwijzen wij naar dit zorgboek.

In ons assortiment vindt u tips en adviezen voor klachten die bij de behandeling van kanker kunnen optreden.

Alle producten voor 'Kanker'


Bekijk producten (110)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen