Vermoeidheid tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is vermoeidheid een vaak gehoorde klacht. Vooral in het eerste en laatste trimester kunt u een gebrek aan energie hebben. In dit artikel een aantal tips om met deze vermoeidheid om te gaan.

Extreme vermoeidheid

Bij de meeste vrouwen verdwijnt de extreme vermoeidheid na veertien weken zwangerschap. Is dat niet het geval? Dan is het verstandig uw ijzergehalte te laten testen. Het kan zijn dat u een ijzertekort heeft. Dit kan zorgen voor die vervelende vermoeidheid. Wanneer uw ijzergehalte te laag is, krijgt u tabletten voorgeschreven. Om een ijzertekort te voorkomen is het raadzaam om veel volkoren producten en groene groentes te eten. Ook appelstroop bevat veel ijzer.

Veel veranderingen

Vanaf het moment dat er bevruchting heeft plaatsgevonden, gebeurt er ontzettend veel in het lichaam. Onder invloed van zwangerschapshormonen verandert de functie en structuur van bijna ieder orgaan. Uw baarmoeder wordt groter, de spijsvertering verandert en uw ademhaling en hartslag worden sneller. In de eerste drie maanden van de zwangerschap bereidt uw geest én lichaam zich voor op de groei van het kindje. Dit kost veel energie, waardoor u zich vooral in dit eerste trimester moe en futloos kunt voelen.

In deze weken is het, ondanks eventuele misselijkheid, belangrijk dat u gezond eet en voldoende slaapt. Eet minimaal tweehonderd gram groente per dag en kies voor twee of drie stuks fruit. Ga ook wat eerder naar bed dan u gewend bent. Doordat u meer vocht vasthoudt dan normaal, is het slim om veel water te drinken.

Verstoring van de nachtrust

In de laatste maanden van de zwangerschap lukt het vaak niet meer om de hele nacht door te slapen. Uw dikke buik zorgt nu voor druk op de blaas waardoor u vaker naar het toilet moet. Door de verstoring van uw nachtrust, bent u ’s ochtends minder uitgerust.

Het kan soms helpen om na 22:00 uur ’s avonds niets meer te drinken, zodat u ’s nachts wat langer achter elkaar kunt slapen.

Wilt u overdag wat slaap inhalen? Probeer dit te beperken tot maximaal een uur. Op die manier wordt uw natuurlijke ritme niet verstoord, maar het is wel genoeg om wat extra energie te krijgen.

Alle producten voor 'Moeder & Kind'


Bekijk producten (1381)

In ons assortiment vindt u de beste producten en adviezen voor de gezondheid van uw gezin.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen