Verschilt een hartaanval tussen mannen en vrouwen?

Een hartaanval is zowel bij mannen als bij vrouwen een van de belangrijkste doodsoorzaken. Bij beiden is een ongezonde leefstijl de belangrijkste oorzaak. Bij vrouwen komt een hartaanval gemiddeld op oudere leeftijd voor dan bij mannen, maar een vrouw heeft wel een grotere kans eraan te sterven. Dit komt vooral omdat een hartaanval bij vrouwen later wordt herkend, vanwege andere symptomen.

Symptomen van een hartinfarct

Het meest voorkomende symptoom van een hartaanval is een drukkend gevoel midden op de borst. Vaak straalt dit gevoel uit naar de bovenarmen, hals, kaak, rug en de maagstreek. De klachten gaan vaak gepaard met zweten, misselijkheid of braken.

Naast deze symptomen hebben vrouwen vaker last van:

  • pijn in de bovenbuik, kaak, nek of rug
  • pijn tussen de schouderbladen
  • kortademigheid
  • extreme moeheid
  • duizeligheid
  • onrustig gevoel, angst en snelle ademhaling
  • misselijkheid of braken

Verschil in oorzaak tussen mannen en vrouwen

De afwijkende symptomen van een hartinfarct bij vrouwen hebben waarschijnlijk te maken met een verschil in de oorzaak van het hartinfarct. Bij mannen ontstaat het infarct meestal door een plotselinge scheur in een vernauwing van de kransslagader. Deze vernauwing wordt veroorzaakt door cholesterolplaque. Door de scheuring wordt de bloedstolling geactiveerd en wordt het bloedvat geheel of gedeeltelijk afgesloten.
Bij vrouwen zijn de vernauwingen in de kransslagaderen meestal minder ernstig. De plaques, ook wel aderverkalking genoemd, zijn ook anders van samenstelling dan die bij mannen. Bij vrouwen spelen juist spasmen of verkrampingen van de kransslagaderen een belangrijke rol bij het ontstaan van een hartinfarct.

Moeilijkere diagnose bij vrouwen

Bij mannen zijn de vernauwingen van de kransslagaderen goed zichtbaar bij hartkatheterisatie. Bij vrouwen zitten de vernauwingen vaak in de kleinere vaatjes die overal in de hartspier liggen en die een belangrijke rol spelen in de bloedvoorziening van de individuele hartspiercellen. Hierdoor zijn ze moeilijker zichtbaar bij hartkatheterisatie. Omdat zowel het klachtenpatroon afwijkend is als de mogelijkheid om vernauwingen op te sporen minder goed is, worden de klachten bij vrouwen vaak ten onrechte toegeschreven aan de overgang of aan stress en wordt de diagnose hartinfarct vaker gemist.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen