Verstopping

 1. Verstopping

  Verstopping

  Hoe vaak iemand op een dag moet poepen verschilt per persoon. De een moet wel drie keer op een dag, terwijl voor een ander drie maal per week normaal is. Wanneer de ontlasting minder dan drie maal per week komt, wordt er gesproken van verstopping. Synoniemen voor verstopping zijn obstipatie, constipatie en hardlijvigheid.

  Oorzaken van verstopping:

  • te weinig drinken;
  • te weinig vezels in de voeding;
  • te weinig lichaamsbeweging;
  • niet naar het toilet gaan terwijl je wel moet;
  • bepaalde medicijnen zoals antidepressiva, ijzertabletten, opiaten, parkinsonmedicijnen,
  Lees meer »
 2. Maag- en darmklachten op reis

  Maag- en darmklachten op reis

  Met een aantal voorzorgsmaatregelen kun je de kans op maag- en darmklachten op reis flink verkleinen. En als je toch last krijgt, ben je er met de juiste aanpak meestal redelijk snel weer vanaf.

  Reizigersdiarree

  Op reis zijn eetgewoonten niet altijd hetzelfde als thuis. Daarnaast is het kraanwater in het buitenland vaak niet van dezelfde kwaliteit als in Nederland en kan bepaald voedsel ons ziek maken. Door het eten van besmet voedsel of het drinken van besmet water kun je last krijgen van reizigersdiarree. Met een goede hygiëne en door bepaalde voedingsmiddelen te laten staan, verklein je de kans op diarree flink. Maar je kunt er nooit helemaal zeker van zijn dat je niet ziek wordt.

  Gelukkig gaat reizigersdiarree meestal binnen drie tot vijf dagen vanzelf over. De grootste zorg is uitdroging te voorkomen. ORS (orale rehydratie zouten) zijn water oplosbare poeders. ORS is een mengsel van zouten en glucose ter ondersteuning van een goede vochthuishouding. Neem hiervoor bijvoorbeeld de ORS van Norit, ter ondersteuning van een goede vochthuishouding.

  Eventueel kun je loperamide gebruiken, een middel

  Lees meer »