Verstopte neus

Als slijmvlies in de neus geïnfecteerd raakt, verwijden de bloedvaatjes in de neus zich. Gevolg: een verstopte neus. Bijzonder lastig, want met een flink verstopte neus lukt het niet om goed in te ademen door de neus.

Wat te doen bij een verstopte neus?

Door de keel gaan ademen kan natuurlijk ook, maar zo wordt de lucht niet verwarmt en gereinigd voordat het de longen in gaat.

Een plotseling verstopte neus door een verkoudheid is in de regel na een week weer over. Het is wel  hinderlijk. Om de klachten te verlichten kunt u:

  • Sprayen of druppelen met zoutoplossing. Hierdoor wordt het taaie slijm in de neus verdund, waardoor u het weg kunt snuiten.
  • Sprayen of druppelen met xylometazoline. Hierdoor slinkt het neusslijmvlies. Gebruik dit middel niet langer dan een week achtereen.
  • Stomen boven een kom heet water, met een doek over het hoofd. Eventueel kunt u mentholdruppels of kamille toevoegen.
  • De luchtvochtigheid verhogen. Droge lucht verergert namelijk de klachten. Zet daarom waterbakjes op de centrale verwarming.

 

Wanneer u last hebt van een chronisch verstopte neus kunt u beste contact opnemen met uw huisarts.

Oorzaken van een plotseling verstopte neus

Meestal is de oorzaak van een plotseling verstopte neus een verkoudheid. Infectie met het verkoudheidsvirus geeft in bijna alle gevallen (95%) een verstopte neus. Gelukkig is na een week meestal het leed weer geleden. Bij kinderen is soms een vreemd voorwerp, bijvoorbeeld een kraal, de oorzaak van de neusverstopping.

Oorzaken van een chronisch verstopte neus

De meest voorkomende oorzaken van chronische of terugkerende verstopte neus zijn allergie of een overgevoeligheid van het neusslijmvlies. Bij allergie kunt u denken aan bijvoorbeeld een huisdierenallergie, een boom- en graspollenallergie of een huisstofmijtallergie.

Bij een overgevoeligheid van het neusslijmvlies zijn het prikkels als stof, tabaksrook, parfums en temperatuurverschillen die de klachten veroorzaken. Er is hierbij geen sprake van allergie.

Zeldzamere oorzaken van een verstopte neus

  • afwijkingen aan het neustussenschot;
  • neuspoliepen;
  • tumoren;
  • medicijnen.

Een chronisch verstopte neus door medicijnen

Er zijn verschillende medicijnen die een verstopte neus als bijwerking kunnen hebben. Het bekendste voorbeeld zijn de ontzwellende neusdruppels en neussprays. Wanneer deze langer gebruikt worden kan er juist slijmvlieszwelling optreden en kan er ook een toenemende prikkelbaarheid van het neusslijmvlies ontstaan. Het gevolg is dat de gebruiker niet meer zonder het middel kan. Gebruik xylometazoline daarom niet langer dan een week achtereen. Andere voorbeelden van geneesmiddelen die mogelijk een verstopte neus kunnen veroorzaken zijn: acetylsalicylzuur, bètablokkers, vaatverwijders, alfablokkers, ACE-remmers, schildklierhormoon en orale anticonceptiva.

Tip

Bij hard snuiten loopt u het risico dat er slijm in de bijholtes terecht komt. Snuit één neusgat per keer door de andere dicht te drukken en doe dit vooral zachtjes. Nog beter: haal uw neus op. Volgens onderzoekers is de neus ophalen beter dan snuiten, omdat dan wordt voorkomen er slijm in de bijholtes wordt geperst.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen