Virus

 1. Waarom komt verkoudheid vooral in de winter voor?

  Waarom komt verkoudheid vooral in de winter voor?

  8 januari 2015 - De natte en gure herfst- en wintermaanden zijn de seizoenen waarin mensen verkouden en grieperig worden. Vaak wordt gedacht dat dit komt omdat mensen dan meer tijd binnenshuis doorbrengen en dichter bij elkaar kruipen. Een andere verklaring is dat het virus beter gedijt bij lagere temperaturen. Nieuw onderzoek wijst uit dat het waarschijnlijk zo is dat het verkoudheidsvirus het wint van het immuunsysteem als gevolg van het koudere weer.

  Muizencellen

  Dat de meest voorkomende veroorzaker van verkoudheid, het rhinovirus, zichzelf gemakkelijker vermenigvuldigt onder relatief koude omstandigheden zoals in de neus in vergelijking met de warmere longen, weten wetenschappers al langer. Om de relatie tussen de temperatuur en de reactie van het immuunsysteem op het verkoudheidsvirus te onderzoeken, vergeleken onderzoekers van de Universiteit van Yale cellen uit luchtwegen

  Lees meer »
 2. Hoe bedreigend is de Ebola epidemie in Afrika voor ons?

  Hoe bedreigend is de Ebola epidemie in Afrika voor ons?

  6 augustus 2014 - Momenteel woedt in Afrika de dodelijkste Ebola epidemie uit de recente geschiedenis. Het aantal slachtoffers door de huidige uitbraak nadert inmiddels de duizend en het aantal landen waarin besmette patiënten voorkomen groeit. Kan het virus ook richting Nederland komen?

  Ebola is één van de meeste dodelijke virusinfecties, maar veroorzaakt desondanks relatief weinig slachtoffers
  Lees meer »