Vliegen en trombose

Verre bestemmingen, zoals Bali, Mexico, Australië of Thailand, komen voor veel mensen steeds dichterbij doordat vliegtuigmaatschappijen vaker vliegen naar verschillende verre landen. Onderweg naar deze bestemmingen brengt u vaak vele uren zittend door in het vliegtuig. Door lang stilzitten en staan bestaat er een kans dat uw bloeddoorstroom enigszins belemmerd raakt. Dit geeft meer kans op trombose; het optreden van een bloedstolsel in de bloedvaten.

Dikke enkels en opgezette voeten

Veel passagiers krijgen tijdens de vlucht last van dikke, opgezette voeten en enkels. Deze opzetting wordt veroorzaakt door het ophopen van vocht door een verminderde doorbloeding van de benen en voeten. Hierdoor neemt ook het risico op de vorming van bloedstolsels in de bloedvaten toe. Als een stolsel een grote ader afsluit bestaat er risico op een trombosebeen. Het bloed kan dan niet wegstromen en het been gaat opzetten. Dit geeft een vervelende pijn. Een zeer ernstig gevaar is het losraken van een gedeelte van het stolsel. De bloedprop kan namelijk vervolgens vastlopen in de smalle longslagaders waardoor men een longembolie oploopt met alle gevolgen van dien.

Uit onderzoek is gebleken dat 4 tot 6 procent van de passagiers daadwerkelijk trombose ontwikkelt als gevolg van lange vluchten (langer dan 10 uur).

Compressiekousen

Compressiekousen zorgen voor stimulatie van de bloedsomloop en zorgen op die manier voor een lager risico op trombose in aderen. Compressiekousen zijn geschikt voor:

 • lange vliegreizen
 • diabetespatiënten
 • spataderen
 • professionals met een ‘zittend’ of ‘staand’ beroep
 • zwangere vrouwen
 • bij sport

Alle producten voor 'Compressiekousen'

Bekijk alle producten >

Effectiviteit compressiekousen

Uit onderzoek is gebleken dat er een relatie bestaat tussen de duur van vliegreizen en symptomatische trombose. Bij korteafstandvluchten (korter dan 6 uur) is het risico op ontwikkeling van trombose laag. Naarmate de vlucht langer duurt, neemt het risico geleidelijk toe. Aan alle reizigers wordt geadviseerd voldoende te drinken en regelmatig even te bewegen. Het nemen van extra voorzorgsmaatregelen om het risico op trombose te verlagen, zoals het gebruik van compressiesokken, wordt bij gezonde reizigers niet geadviseerd. Bij reizigers met één of meerdere risicofactoren voor trombose met een vlucht langer dan 6 uur wordt het gebruik van compressiesokken wel geadviseerd,

De effectiviteit van het gebruik van compressiekousen tijdens een vlucht is onderzocht in  vier grote onderzoeken. In de onderzoeken hebben 1237 onderzochte personen compressiekousen gebruikt tijdens een langeafstandsvlucht. Slechts twee personen (0,2 procent) ontwikkelden trombose. In de groep waarbij geen compressiekousen zijn gebruikt (1245 personen) ontwikkelde 46 personen (3,7%) trombose. Dit verschil is statistisch significant bevonden. Dat wil zeggen dat men het voldoende bewezen acht dat compressiekousen effect hebben.

Risicofactoren

 • het gebruik van de anticonceptiepil;
 • roken;
 • ouder zijn dan 35 jaar;
 • het hebben van overgewicht;
 • recent een operatieve ingreep hebben ondergaan;
 • recent te maken hebben gehad met ernstig letsel.

Adviezen bij langeafstandsvluchten

 • Drink voldoende, maar liever geen koffie of alcohol.
 • Doe elke twee uur wat oefeningen: kuitspieren, voeten en armen.
 • Reizigers zonder risicofactoren hoeven geen extra maatregelen te nemen om trombose te voorkomen, ongeacht de vluchtduur.
 • Reizigers die een verhoogd risico op trombose (een of meer risicofactoren) en langer dan 6 uur vliegen, wordt een compressiekous tot aan de knie geadviseerd.

Overige adviezen bij lange vliegreizen:

 • Gebruik geen slaapmiddelen; hiervan wordt u slap en beweegt u minder, wat gevolgen heeft voor de bloeddoorstroming.
 • Draag geen strakke kleding.

Aspirine: voorkom ik daarmee trombose?

Een wijdverbreid misverstand, op het internet wordt er veel over geschreven, is dat het gebruik van aspirine zou helpen om trombose in het vliegtuig te voorkomen. Dit is onderzocht en daaruit is gebleken dat het niet zinvol is om aspirine (acetylsalicylzuur) te slikken om veneuze trombose te voorkomen. Aspirine zorgt er namelijk voor dat bloedplaatjes in ons bloed niet samenklonteren. Trombose in de (veneuze) vaten in onze benen wordt niet veroorzaakt door samenklontering van bloedplaatjes. Het gebruik van aspirine om trombose in het vliegtuig te voorkomen is dus zinloos.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen