Vliegtips

 1. Alles wat je moet weten over reizen met het vliegtuig

  Het is bijna zomervakantie! Misschien stap jij binnenkort wel in het vliegtuig naar een zonnige bestemming. Het kan soms best spannend zijn om een vliegreis te maken. Zeker als je alleen bent of nooit eerder hebt gevlogen. Wil jij weten hoe je je het beste voorbereid op een reis in het vliegtuig? Lees dan snel verder.

  Hoe werkt reizen met het vliegtuig

  Op je boarding pass kun je zien in welke vertrekhal jij kunt inchecken. Bij de incheckbalie laat je je ticket en je paspoort zien. Als je ruimbagage hebt, dan wordt deze hier gewogen en ingenomen. Daarna ga je door naar de controle. Hier controleert de douane of niemand iets meeneemt wat niet is toegestaan. Alles wat je bij je draagt wordt hier gescand en gecontroleerd. Lees van tevoren goed wat wél mee mag en wat niet. Na de controle kun je door naar de gate waar je vlucht vertrekt of je neust nog wat rond in de taxfree winkeltjes.

  Alles bij elkaar kan het een tijdje duren voordat je overal doorheen bent. Zeker in de zomer, als er veel mensen met het vliegtuig reizen. Zorg er daarom voor dat je op tijd aanwezig bent, zodat je rustig uit kunt zoeken waar je heen moet. In principe staat alles goed aangegeven, dus de weg wijst zich vanzelf!

  Inpaklijst vliegvakantie

  Maak een checklist voor je vliegvakantie. Zo weet je zeker dat je niets belangrijks vergeet. Zonder een paspoort of ID-kaart of je boarding pass kom je niet heel ver. Check dit dus liever een keer te vaak, dan een keer te weinig! Ook is het voor een vliegvakantie verstandig om een setje schone kleding en ondergoed mee te nemen in je handbagage. Mocht er iets gebeuren met je bagage, dan heb je altijd wat bij je. Dat geldt ook voor je dagelijkse medicijnen. Let er wel op dat je, indien nodig, een verklaring van je arts meeneemt voor je medicijnen.

  Geneesmiddelen mee op reis

  Niet alle geneesmiddelen mag je zomaar meenemen in het vliegtuig. Voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen, heb je bijvoorbeeld

  Lees meer »
 2. Vliegen en trombose

  Vliegen en trombose

  Verre bestemmingen, zoals Bali, Mexico, Australië of Thailand, komen voor veel mensen steeds dichterbij doordat vliegtuigmaatschappijen vaker vliegen naar verschillende verre landen. Onderweg naar deze bestemmingen breng je vaak vele uren zittend door in het vliegtuig. Door lang stilzitten en staan bestaat er een kans dat je bloeddoorstroom enigszins belemmerd raakt. Dit geeft meer kans op trombose; het optreden van een bloedstolsel in de bloedvaten.

  Lees meer »
 3. Jetlag

  Jetlag

  Je biologische klok is een natuurlijk mechanisme dat er bijvoorbeeld voor zorgt dat je ’s avonds moe wordt. Als je het vliegtuig pakt naar een bestemming die in een andere tijdzone ligt, kan dit jouw biologische klok in de war brengen. Hoe meer tijdsverschil er is met thuis, hoe langer de klachten over het algemeen aanhouden.

  Lees meer »
 4. Oorpijn in het vliegtuig

  Oorpijn in het vliegtuig

  Last van je oren bij opstijgen en landen? Lees hier hoe deze oorpijn ontstaat en bekijk de tips om het te voorkomen.

  Tips

  • Kauw op kauwgum of sabbel op een snoepje. Maak slikbewegingen, gaap of beweeg de onderkaak. Door deze bewegingen wordt de buis van Eustachius wat opgerekt waardoor er lucht kan ontsnappen
  Lees meer »
 5. Vliegen tijdens de zwangerschap

  Vliegen tijdens de zwangerschap

  Wil je er nog even lekker tussenuit voordat de baby er is? Tot wanneer je mag vliegen tijdens de zwangerschap verschilt per maatschappij. Bij sommige mag je na 28 weken niet meer mee, bij andere nog tot 36 weken. Informeer ernaar als je met het vliegtuig op vakantie wilt.

  Wanneer kan ik niet meer vliegen?

  Het is medisch onverantwoord om te vliegen na de 37e week van de zwangerschap tot zeven dagen na de bevalling. Vlieg bij voorkeur tijdens de middelste maanden van je zwangerschap. De kans op een miskraam of een vroeggeboorte is dan namelijk heel klein.

  Lees meer »