Vlooien

 1. Vlooienallergie bij mens en dier

  Vlooienallergie bij mens en dier

  In onder meer de artikelen ‘huidproblemen bij de hond’ en ‘allergie bij de hond’ is het onderwerp vlooienallergie al eens besproken. Hier vind je deze informatie nog eens samengevat.

  Vlooienallergie is een immunologische reactie op het speeksel van vlooien. Elk dier dat gebeten wordt door een vlo, krijgt een kleine lokale huidreactie op de plek van de beet. Dit komt door de irriterende eigenschappen van het speeksel zelf en deze reactie gaat vrij snel weer over. Bij vlooienallergie gaat het lichaam het speeksel behandelen alsof het een ziekmakende stof is, waartegen een immunologische respons moet worden gevormd. Er komen stoffen vrij (zoals histamine) die een uitgebreide afweerreactie rond de beet opleveren, inclusief jeuk en zwelling. Deze reactie houdt heel lang aan. Door één beet heeft het dier dan een week lang een jeukende rode plek. Op dieren met vlooienallergie worden vaak helemaal niet veel vlooien gevonden, terwijl ze wel vergaan van de jeuk en veel kale plekken hebben. De plekken zitten meestal achterop de rug, maar kunnen zich in ernstige gevallen uitbreiden naar de buik, liezen en nek. Er zijn dan ook rode bultjes en wondjes te zien en door al het krabben kan de huid wat

  Lees meer »
 2. Hoe ontstaat een vlooienplaag?

  Hoe ontstaat een vlooienplaag?

  Een vlooienplaag in huis kan ernstige vormen aannemen. Voor mens en dier is dit heel lastig en vervelend. Soms is het zo erg dat kinderen niet meer op de grond kunnen spelen, zonder constant gebeten te worden.

  Vakantie en warm weer

  De vlooien worden in huis geïntroduceerd, doordat je huisdier ze ergens oploopt. Dit kan bijvoorbeeld komen door direct contact met andere honden. Op plekken waar veel dieren samenkomen is het risico op besmetting het grootst. Je kunt ook zelf per ongeluk de hond besmetten. Als je ergens bent geweest waar eitjes in je kleren of op je handen zijn gekomen, kun je ze op je hond overdragen.

  De eitjes, poppen en larven leven in de omgeving van het dier. Wanneer er veel vlooien zijn kunnen die in razend tempo eitjes (en uiteindelijk poppen) produceren. Als deze allemaal tegelijk uitkomen zit je ineens met gigantisch veel vlooien in huis. De poppen kunnen behoorlijk lange tijd ‘wachten’ op de juiste prikkel om uit te komen. Dit is vaak trilling, CO2 (uitademingslucht) of warmte. Wanneer je thuiskomt van vakantie of wanneer de verwarming weer aan gaat, komen de poppen massaal uit en zit je met een huis vol vlooien.

  Lees meer »
 3. Vlooien bestrijden

  Vlooien bestrijden

  Vlooienbestrijding bestaat uit twee onderdelen. Ten eerste moet de gastheer (hond of kat) behandeld worden met een antiparasiticum om de vlooien te doden. Dit kan direct (de vlo gaat dood nadat hij in contact komt met het middel) of indirect (de vlo gaat dood nadat hij bloed heeft gezogen). Er zijn ook middelen die alleen zorgen dat de vlo zich niet meer kan voortplanten. Voor dieren met allergie is deze methode minder effectief, ze worden namelijk nog steeds gebeten.

  Daarnaast is het net zo belangrijk om de omgeving te behandelen. Goed stofzuigen dus, om larven, eieren en poppen te verwijderen. In de omgeving kan ook voor een bestrijdingsmiddel worden gekozen om te voorkomen dat jonge vlooien weer op het dier springen.

  Lees meer »
 4. Huisdieren en vlooien

  Huisdieren en vlooien

  De nummer 1 van meest voorkomende parasieten bij huisdieren in Nederland, is de vlo. Vlooien zijn hele taaie beesten, ze overleven warmte en kou en zorgen voor heel veel jeuk…

  In Europa is de kattenvlo (ctenocephalides felis) meestal de boosdoener. Deze soort komt het meest voor bij honden en katten. Omdat vlooien niet erg gastheerspecifiek zijn (dat wil zeggen dat ze bloed zuigen van meerdere diersoorten), kunnen ze ook mensen bijten. Ze leggen echter geen eitjes op de huid van de mens.

  Lees meer »
 5. Vlooien en wormen bij kittens

  Vlooien en wormen bij kittens

  Voor katten en honden zijn vlooien vooral hinderlijk, maar voor kittens kan een vlooieninfectie zelfs gevaarlijk zijn. Ze kunnen zo onder de vlooien komen te zitten dat ze te veel bloed verliezen en bloedarmoede krijgen.

  Van de moederpoes

  Kittens krijgen vlooien van de moederpoes en uit de omgeving. Controleer regelmatig de vacht door haren een beetje opzij te duwen en te kijken of je vlooien of vlooienpoepjes ziet. Je kunt dit ook met een vlooienkammetje doen. Ook als je deze niet ziet is het verstandig om ze vlovrij te houden door regelmatig te ontvlooien. Om de vlooien te bestrijden moet de kitten behandeld worden met een middel dat geschikt is voor hele jonge dieren. Onder de acht weken is dit een spray op basis van fipronil. Dit doodt alle vlooien die het dier bijten. Na zes tot acht weken mag de kitten ook ontvlooid worden met een pipetje in de nek op basis van bijvoorbeeld selamectine, fipronil, imidacloprid of lufenuron.

  Lees meer »