Beperk de hoeveelheid zout per dag tot zes gram wanneer u een hoge bloeddruk hebt. Dit advies geldt eigenlijk voor alle volwassenen, maar in de praktijk lukt het maar 15 procent van de Nederlandse bevolking. Minder zout eten verlaagt de bloeddruk en verkleint de kans op hart- vaatziekten. In Nederland zouden per jaar ongeveer 2.500 mensen minder overlijden aan hart- en vaatziekten wanneer er maximaal zes gram zout per dag zou worden gegeten.
Minder zout eten verlaagt de bloeddruk en verkleint de kans op hart- vaatziekten.
De vitamines B11, B12 en B6 dragen bij aan een normaal metabolisme van homocysteïne in het bloed. Een verhoogd gehalte homocysteïne is een risicofactor voor hart- en vaatziekten en beroertes. Het is echter niet aangetoond dat suppletie van deze vitamines het risico op hart- en vaatziektes verminderd. Ook naar het effect van de antioxidant-vitamines pro-vitamine A (bèta-caroteen), vitamine E en vitamine C op het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten is onderzoek gedaan. De resultaten hiervan zijn echter verschillend. Een tekort aan vitamine D lijkt verband te hebben met een verhoogde bloeddruk. En bij mensen met een hoge bloeddruk is gebleken dat extra calcium (1000-2000 milligram per dag) de bovendruk iets verlaagt.
Een moment geduld aub...