Voedselallergie is een vorm van voedselovergevoeligheid. Van de honderd mensen hebben er vier voedselallergie. De kans hierop is iets groter in families waar allergische aandoeningen voorkomen zoals hooikoorts, eczeem en astma. Een voedselallergie gaat gepaard met een reactie van het immuunsysteem. Wanneer er geen sprake is van zo’n afweerreactie is het geen allergie, maar spreekt men van voedselintolerantie of voedselovergevoeligheid. Dit is bijvoorbeeld het geval bij lactose-intolerantie, waarbij er te weinig van het enzym lactase is wat de lactose in melk afbreekt.
Bij een voedselallergie roepen bepaalde voedingsmiddelen een afweerreactie van het lichaam op. Meestal gaat het om een allergie voor koemelk, ei, vis, schaal- en schelpdieren, pinda’s, noten, soja of tarwe. De klachten die u dan krijgt, zijn steeds hetzelfde.
Intolerant voor gluten? Op dit moment is er één behandeling: een strikt en levenslang glutenvrij dieet.
Een moment geduld aub...