Voedselallergie

 1. Voedselallergie

  Voedselallergie

  Een op de tien mensen denkt een voedselovergevoeligheid te hebben. Ze krijgen klachten na het eten van een bepaald voedingsmiddel dat een gezond persoon normaal verdraagt. Wanneer is er sprake van voedselallergie? En wat kun je zelf doen?

  Wat is voedselallergie?

  Voedselallergie is een vorm van voedselovergevoeligheid. Van de honderd mensen hebben er vier voedselallergie. De kans hierop is iets groter in families waar allergische aandoeningen voorkomen zoals hooikoorts

  Lees meer »
 2. Koemelkallergie

  Koemelkallergie

  Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij zuigelingen. Hoe kun je herkennen dat je kindje een koemelkallergie heeft? En wat kun je doen wanneer je een koemelkallergie vermoedt?

  Wat is koemelkallergie?

  Bij koemelkallergie is er sprake van een abnormale reactie op eiwitten uit koemelk door het immuunsysteem van het lichaam. Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij zuigelingen; het komt naar schatting bij twee tot drie procent van de kinderen jonger dan één jaar voor. Bij kleuters is de koemelkallergie meestal
  Lees meer »
 3. Pinda-allergie en notenallergie

  Pinda-allergie en notenallergie

  Ongeveer 1 op de 100 tot 200 mensen heeft een allergie voor pinda's en/of noten. Wat gebeurt er dan? En wat kun je doen?

  Pinda- en notenallergie

  Na het eten van een voedingsmiddel dat (sporen van) eiwitten van pinda's en/of noten bevat, reageert het lichaam in geval van pinda- en/of notenallergie met een abnormale reactie van het afweersysteem. Onder noten worden verstaan, amandel, cashew, hazelnoot, kastanje, macademia, paranoot, pecannoot, pistache, pijnboompit en walnoot. Ook cosmetica kan oliën bevatten waarin pinda- of noteneiwit voorkomt.
  Lees meer »
 4. Voedselallergie bij baby's

  Voedselallergie bij baby's

  Een voedselallergie komt vaak voor in het eerste levensjaar. Het maagdarmkanaal is dan nog niet helemaal volgroeid. De openingen in de darmwand zijn nog vrij groot, waardoor grotere stukken eiwitten makkelijk de darmwand kunnen passeren naar het bloed. Hierdoor kan gemakkelijker voedselallergie ontstaan.

  Heeft mijn baby een voedselallergie?

  Meer dan 30 procent van de ouders denkt dat hun kindje last heeft van koemelkallergie. Toch komt koemelkallergie maar bij ongeveer twee procent van de kinderen voor. Heeft je baby meerdere, steeds dezelfde klachten? Komt allergie in de directe familie voor? Dan zou het kunnen dat je kindje een voedselallergie heeft. Overleg dit met de (consultatiebureau)arts.

  Lees meer »