Voedselallergie

Een op de tien mensen denkt een voedselovergevoeligheid te hebben. Ze krijgen klachten na het eten van een bepaald voedingsmiddel dat een gezond persoon normaal verdraagt. Wanneer is er sprake van voedselallergie? En wat kunt u zelf doen?

Wat is voedselallergie?

Voedselallergie is een vorm van voedselovergevoeligheid. Van de honderd mensen hebben er vier voedselallergie. De kans hierop is iets groter in families waar allergische aandoeningen voorkomen zoals hooikoorts, eczeem en astma. Een voedselallergie gaat gepaard met een reactie van het immuunsysteem. Wanneer er geen sprake is van zo’n afweerreactie is het geen allergie, maar spreekt men van voedselintolerantie of voedselovergevoeligheid. Dit is bijvoorbeeld het geval bij lactose-intolerantie, waarbij er te weinig van het enzym lactase is wat de lactose in melk afbreekt.

Welke voedingsmiddelen?

Bij een voedselallergie roepen bepaalde voedingsmiddelen een afweerreactie van het lichaam op. Meestal gaat het om een allergie voor koemelk, ei, vis, schaal- en schelpdieren, pinda’s, noten, soja of tarwe. De klachten die u dan krijgt, zijn steeds hetzelfde.

Klachten bij voedselallergie komen vaak voor bij:

  • De huid (zoals uitslag, jeuk, zwelling);
  • Het maag-darmstelsel (zoals braken, buikpijn, diarree, jeuk en zwelling in de mond-keelholte);
  • De luchtwegen (zoals hoesten, piepen, slijm, benauwdheid);
  • De bloedsomloop (zoals hartkloppingen, duizeligheid en flauwvallen).
Iemand met een voedselallergie krijgt meestal ten minste twee verschillende klachten; bijvoorbeeld klachten van de huid én de darmen, of van de huid én de luchtwegen. Deze klachten komen ook voor bij andere aandoeningen. Uw huisarts kan u helpen uit te zoeken wat de klachten veroorzaakt.

Ik denk dat ik een voedselallergie heb. Wat kan ik zelf doen?

Wanneer u klachten krijgt na een maaltijd, schrijf dan op wat u gegeten hebt. Dit kunt u vergelijken met het eten wanneer u weer klachten krijgt. Als er overeenkomsten tussen die maaltijden bestaan waardoor u vermoedt dat u allergisch bent voor een bepaald voedingsmiddel neem dan contact op met uw huisarts. De huisarts kan (laten) onderzoeken of u ernstig allergisch bent voor een bepaald voedingsmiddel. Ook om te voorkomen dat u een dieet gaat volgen zonder dat dit nodig is.

Zijn er medicijnen tegen voedselallergie?

Er zijn geen medicijnen die voedselallergie kunnen genezen. Tegen klachten zoals jeuk of benauwdheid bestaan wel medicijnen. Bij ernstige overgevoeligheidsreacties kunt u het beste contact opnemen met de huisarts of huisartsenpost. In het geval van anafylaxie, een heftige, ernstige allergische reactie, moet u met spoed behandeld worden.

Naar de huisarts

Als de klachten regelmatig terugkomen, zonder dat duidelijk is op welk voedingsmiddel u reageert, dan is een voedselallergie of -overgevoeligheid onwaarschijnlijk. U kunt dan het beste contact met uw huisarts opnemen om samen uit te zoeken waar de klachten wel vandaan komen.

Intolerant voor gluten? Op dit moment is er één behandeling: een strikt en levenslang glutenvrij dieet.

Alle producten voor 'Glutenvrije producten'


Bekijk producten (409)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen