Voedselvergiftiging

  1. Maagzuurremmers: meer kans op voedselvergiftiging

    Maagzuurremmers: meer kans op voedselvergiftiging

    18 augustus 2014 - Onderzoek van het RIVM wijst uit dat het gebruik van een maagzuurremmer leidt tot een verhoogde kans op maag-darminfecties. Normaal gesproken worden schadelijke bacteriën uit ons voedsel gedood door het maagzuur. Remming van de aanmaak van maagzuur zorgt ervoor dat deze bescherming minder goed is. Daardoor vormt het eten van rauwe vis, vlees of eieren een groter risico.

    Maagzuur en maagzuurremmers

    Ons maagzuur speelt een belangrijke rol in het verteringsproces. Teveel maagzuur kan leiden tot vervelende klachten, zoals zuurbranden en buikpijn. Deze klachten kunnen effectief worden bestreden door een maagzuurremmer van het type protonpompremmer. Deze middelen, zoals omeprazol en pantoprazol, worden ook voorgeschreven aan mensen die vanwege het gebruik van bepaalde medicijnen een grotere kans op maagklachten hebben.
    Lees meer »
  2. Een voedselvergiftiging

    Een voedselvergiftiging

    Krijg je na het eten last van buikpijn, misselijkheid of diarree? Wellicht is hier sprake van een voedselvergiftiging.

    Wat is voedselvergiftiging?

    Bij voedselvergiftiging wordt iemand ziek door het eten van bedorven of besmet voedsel. Officieel wordt er hierbij
    Lees meer »