Voetschimmel

De meest bekende vorm van voetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd. Het zwembad is echter niet de enige plek waar u voetschimmel kunt oplopen. Wat voetschimmel is en wat u eraan kunt doen, leest u in dit artikel.

Wat is voetschimmel?

Bij voetschimmel wordt de buitenste laag van de huid aangetast door schimmels. Door de infectie die hiervan het gevolg is ontstaat er een huidafwijking die gepaard gaat met schilfering en kloofjes tussen de tenen (meestal tussen de vierde en vijfde teen), jeukende blaasjes aan de voetzolen of rode schilferende plekken aan de voetranden.

Hoe kom ik aan voetschimmel?

Voetschimmel is besmettelijk. U krijgt het via huidschilfertjes van een ander met een schimmelinfectie. Vooral de vloeren van openbare zwembaden, douches en kleedkamers zijn bronnen van schimmels. Meestal beschermt de huid tegen schimmelinfecties, maar onder bepaalde omstandigheden kunnen schimmels makkelijker de huid binnendringen. Bijvoorbeeld als de huid verweekt is door vocht en warmte of als de huid beschadigd is. Ouderen, diabeten en mensen met een verminderd afweersysteem zijn gevoeliger voor schimmelinfecties.

Was sokken binnenstebuiten, om de besmette huidschilfers kwijt te raken.

Tips om voetschimmel te voorkomen

  • Gebruik het liefst geen zeep om uw voeten te wassen. Wanneer u toch zeep wilt gebruiken, kies dan een neutraal product dat de zuurgraad van uw huid niet aantast zoals een PH5-wastablet of een wasemulsie. Spoel daarna uw voeten goed af.
  • Droog uw voeten goed af. Vergeet niet tussen de tenen te drogen.
  • Gebruik eventueel talkpoeder tussen de tenen om de voeten droog te houden.
  • Draag dagelijks schone sokken van een natuurlijk materiaal zoals katoen.
  • Draag goed ventilerende, niet te krappe schoenen van een natuurlijk materiaal zoals leer of linnen.
  • Draag slippers in openbare ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen zoals zwembaden.

Hoe kom ik van voetschimmel af?

De meeste gevallen van voetschimmel kunt u zelf behandelen met een antischimmelmiddel. Er zijn crèmes, sprays, zalven en poeders. Zalf is bedoeld voor de droge huid, crème voor een normale tot vochtige huid. Sprays worden aangeraden bij blaasjes waar vocht uitkomt. Breng het middel tot ongeveer twee centimeter rondom de plekken aan. De schimmel heeft zich namelijk verder uitgebreid dan u kunt zien. Met strooipoeder kunt u uw schoenen behandelen. Bestrooi de binnenkant van uw schoenen aan het begin en aan het einde van de behandeling. Besteed ook aandacht aan uw sokken, ook vandaar uit kan de schimmel u opnieuw besmetten.

Alle producten voor 'Voetschimmel'


Bekijk producten (12)

De producten hebben verschillende werkzame stoffen

Terbinafine (Lamisil) werkt schimmeldodend. Het gebruik is eenmaal daags. Als de verschijnselen verdwenen zijn, kan met het gebruik worden gestopt. Dit is meestal al na een week. Terbinafine is niet geschikt voor kinderen jonger dan twaalf jaar of voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Clotrimazol (Canesten), miconazol (Daktarin) en sulconazol (Myk) remmen de groei van de schimmel, maar zijn niet schimmeldodend. Deze middelen moeten worden door gebruikt tot minstens een week nadat de verschijnselen zijn verdwenen. In totaal komt dit meestal neer op zo’n drie à vier weken gebruik. Clotrimazol en miconazol mogen gebruikt worden bij zwangerschap en borstvoeding.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen