Volwassenen met angst voor de tandarts

Tandartsangst is een angst die al vele jaren voorkomt. Maar liefst 40 procent van de Nederlandse bevolking geeft aan bang te zijn voor een bezoek aan de tandarts. Dit gaat om een milde vorm van tandartsangst. Extreme tandartsangst komt voor bij zo’n 12 procent van de Nederlandse bevolking. Deze mensen gaan echter nog wel naar de tandarts in tegenstelling tot ongeveer 800.000 Nederlanders bij wie gesproken kan worden over een tandartsfobie. Deze mensen durven in het geheel niet meer naar de tandarts te gaan.

Circa 800.000 mensen in Nederland hebben een tandartsfobie

Minder angst bij kinderen

Dat een en ander veranderd is in de tandheelkundige zorg, is gelukkig te zien aan het aantal kinderen met tandartsangst; 15 procent van de kinderen geeft aan bang te zijn voor een behandeling bij de tandarts en 6 procent kan worden beschouwd als zeer angstig. Deze cijfers liggen dus veel lager dan de hierboven genoemde gemiddelden over de gehele Nederlandse bevolking.

Oorzaken van tandartsangst

De oorzaken van angst voor de tandarts, kunnen heel verschillend zijn. Meestal is de angst ontstaan door een eerdere slechte ervaring. Hierin heeft bij bepaalde generaties de schooltandarts een grote rol gespeeld. Ook wanneer kinderen zelf geen slechte ervaring hadden met de behandelingen van deze tandarts, zorgden de griezelverhalen op school er wel voor dat er een angst ontstond. Angstige ouders hebben ook een grote invloed op het ontstaan van angst voor de tandarts bij kinderen. Ze voelen aan dat een bezoek aan de tandarts een negatieve lading heeft.

Tóch naar de tandarts gaan

Gelukkig zien we dat de meeste mensen met tandartsangst wel naar de tandarts gaan. Wanneer u dit niet doet, zullen er zeker problemen aan het gebit of het tandvlees ontstaan. Deze zullen bij pijn alsnog verholpen moeten worden. Wanneer u langere tijd niet bij de tandarts geweest bent, wordt de stap vaak nog groter om een afspraak te maken. Dat is zonde, want inmiddels is er in positieve zin veel veranderd in de tandheelkunde. Er is tegenwoordig niet alleen aandacht voor de verrichtingen in de mond, maar de interactie met de patiënt staat nu veel meer centraal. Het belang van contact met de patiënt en het geven van vertrouwen is groot; er wordt een goede uitleg gegeven over verschillende behandelmogelijkheden en over hoe de behandeling eruit gaat zien. Ook de samenwerking met de mondhygiënist is een grote vooruitgang. Hierdoor worden de meeste problemen voorkomen en anders in een vroeger stadium geconstateerd en behandeld. Naast veranderingen in de tandheelkunde, zijn er ook andere veranderingen die mee kunnen helpen aan de vermindering van tandartsangst. Denk aan het ontstaan van internet. Hier is veel te vinden over behandelingen bij tandartsen en mondhygiënisten. Daardoor kunt u zich van tevoren goed inlezen en misschien wat spanning wegnemen. Belangrijk is om na te gaan waar uw angst precies vandaan komt. Jaagt het geluid van de boor u angst aan? Is het de angst voor pijn? Of het gevoel van controle verliezen? Wanneer dit duidelijk is, kan er gekeken worden hoe het beste met de angst kan worden omgegaan.

Wat kunt u zelf doen om minder angstig te zijn?

 • Zoek een tandarts die goed met angst om kan gaan. Dit kunt u doen door het internet te raadplegen, maar ook door in de omgeving rond te vragen naar ervaringen met tandartsen in de buurt. Ook de huisarts of zorgverzekering kunt u hiernaar vragen.
 • Geef meteen bij de tandarts aan dat u angstig bent. Ook sinds wanneer dit zo is en, als u het weet, hoe het ontstaan is. De behandelaar kan dan meteen rekening houden met uw angstgevoelens en kan veel doen om uw angst te beperken.
 • Geef het aan als u geen klik voelt met de behandelaar. Misschien kan het probleem worden opgelost en anders is er bij een grotere praktijk vaak de mogelijkheid om een behandelaar te zoeken waar het wel mee klikt.
 • Doe ademhalingsoefeningen of tel tot 500 als de angst u overvalt.
 • Als niets helpt tegen de angst bestaat de mogelijkheid een kalmerend middel te nemen. Bespreek dit met de behandelaar.

Wat kunt u aan de behandelaar vragen om angstgevoelens te beperken?

 • Meer tijd voor u uit te trekken dan gebruikelijk.
 • De eerste keer alleen maar kijken of een foto te maken.
 • Alles van tevoren goed uit te leggen, zodat u weet wat er gaat gebeuren.
 • U alle instrumenten te laten zien en uit te leggen waarvoor ze gebruikt kunnen worden.
 • U tijdens de behandeling precies te vertellen wat hij gaat doen en hoe lang het nog duurt.
 • U te laten meekijken met een spiegeltje (of juist niet!).
 • Te stoppen met de behandeling zodra u uw hand opsteekt.
 • U muziek te laten luisteren, bijvoorbeeld vanaf uw smartphone.
 • U iets te laten vasthouden (bijvoorbeeld een favoriet knuffeldier of een lievelingssjaal).
 • Andere oplossingen aan te dragen waardoor Uw angstgevoelens afnemen.
 • Verdoving en/of kalmering.

Verdoving

Als de tandarts of mondhygiënist iets moet doen wat pijnlijk is, kan er een verdoving gegeven worden. Wanneer u tegen de prik op ziet, kan het tandvlees eerst minder gevoelig gemaakt worden met een zalfje. Hierdoor wordt het tandvlees oppervlakkig verdoofd. Geef het meteen aan wanneer u na de verdoving toch nog pijn voelt. Er kan dan een extra verdoving worden gegeven. Als de verdoving eenmaal werkt, voelt uw wang of lip vaak dik aan en hebt u het gevoel dat u moeilijker kunt praten en eten of drinken. Dit gevoel verdwijnt weer nadat de verdoving is uitgewerkt, meestal één of enkele uren na de behandeling.

Lachgas

In een klein deel van de tandheelkundige praktijken wordt gebruik gemaakt van lachgas. Dit zorgt ervoor dat u zich ontspannen voelt en dat de angst dus voor het grootste deel weggaat. Lachgas neemt echter niet de pijn weg, dus zal er alsnog met een prikje verdoofd moeten worden. Het lachgas wordt toegediend via een neuskapje. Wanneer uw tandarts of mondhygiënist geen gebruik maakt van lachgas, kunt u vragen om doorgestuurd te worden naar een praktijk waar dit wel mogelijk is.

Andere mogelijkheden

Een andere optie is om een kalmerend medicijn te gebruiken. Niet alleen merkt u dan minder van de behandeling, ook kunt u zich nadien minder goed herinneren wat er precies gebeurd is. Ondanks deze mogelijkheden om de angst te verminderen, zijn er nog altijd mensen die toch angstig blijven. Wanneer sprake is van deze extreme angst is er de mogelijkheid de tandheelkundige behandeling onder narcose te laten uitvoeren. Wanneer er veel aan het gebit moet gebeuren, is dit een goede optie. Het gebit kan dan helemaal worden gerestaureerd zonder dat u iets merkt van de tandheelkundige behandeling. De angst is echter niet weg na de behandeling. Het is belangrijk dat het gebit hierna weer regelmatig gecontroleerd wordt. In veel gevallen is dit goed te doen, omdat mensen het gevoel hebben een tweede kans te krijgen. De grote problemen zijn aangepakt dus de nieuwe behandelingen zijn minder ingrijpend. Samen met een nieuw vertrouwen in de behandelaar en goed overleg, is de tandartsangst handelbaar. Bij wie dit niet het geval is, zou behandeling via EMDR-therapie uitkomst kunnen bieden.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen