Voorkómen van darmkanker

Darmkanker lijkt een typische welvaartsziekte te zijn. Een Westers voedingspatroon en leefstijl vergroten waarschijnlijk sterk de kans op darmkanker. Door gezond te leven en te eten, kunt u zelf een belangrijke bijdrage leveren uw risico te beperken.

Het risico op darmkanker wordt sterk bepaald door ongezonde voedingsgewoonten. Door het aanpassen van uw voedingspatroon draagt u zelf bij aan de vermindering van uw risico

Darmkanker is, net als andere soorten kanker, voor niemand helemaal te voorkómen. U kunt zelf wel een bijdrage leveren om uw risico op darmkanker te verminderen:

Aanbevelingen:

  • Streef naar een gezond gewicht en een normale buikomvang
  • Een half uur lichaamsbeweging per dag
  • Beperk de consumptie van calorierijke en suikerrijke dranken en voedingsmiddelen, met name van bewerkt voedsel met veel toegevoegde suikers, met weinig vezels en veel vet.
  • Kies voor veel groenten, fruit, volkoren producten en peulvruchten en varieer zo veel mogelijk
  • Streef ernaar om niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten. Probeer het eten van bewerkt (gerookt, gezouten of geconserveerd) vlees zoals ham, salami en worst te vermijden.
  • Beperk het drinken van alcohol
  • Beperk de consumptie van zout voedsel en met zout (natrium) bewerkt voedsel. Gebruik bij voorkeur kruiden en specerijen om uw voedsel te bereiden. Onthoud dat kant-en-klare producten veel zout kunnen bevatten.
  • Niet roken

Vitamine D en darmkanker

Er zijn sterke aanwijzingen dat meer vitamine D in het bloed een beschermend effect heeft op het krijgen van darmkanker. Onderzoekers van onder andere het UMC Utrecht en het RIVM hebben ontdekt dat mensen met een hoge bloedspiegel van vitamine D in het bloed een lagere kans op darmkanker hebben. Ook een grote inname van calcium via de voeding bleek het risico op het krijgen van darmkanker te verlagen.

Het is niet onderzocht of de inname van extra vitamine D en calcium via voedingssupplementen het risico op darmkanker ook verminderen. De gezondheidsraad adviseert mensen die een risico lopen op te lage bloedspiegels van vitamine D om extra vitamine D via voedingssupplementen te slikken.

Bron:

  • Association between pre-diagnostic circulating vitamin D concentration and risk of colorectal cancer in European populations:a nested case-control study, BMJ 2010;340:b5500


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen