waarom krijgt u soms een andere verpakking?

U gebruikt al jaren dezelfde medicijnen, maar ineens ziet u een ander doosje met een andere naam op de verpakking. Geen paniek: u krijgt echt hetzelfde medicijn, alleen anders verpakt. Wij leggen u graag uit waarom dat af en toe voorkomt.

Welke oorzaken?

Als uw medicijn vervangen wordt door een medicijn met een andere verpakking, een andere naam en/of een ander uiterlijk van de tabletten, dan noemen we dat ‘substitutie’. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk:

Het patent van het medicijn is verlopen

Ieder nieuw medicijn wordt na introductie beschermd door een patent. Het medicijn mag dan alleen door die ene fabrikant gemaakt en verkocht worden. Zo krijgt de fabrikant de kans om de gemaakte ontwikkelings en onderzoekskosten terug te verdienen. Als het patent verlopen is mogen ook andere fabrikanten het middel maken. Het medicijn wordt dan een stuk goedkoper. Deze nagemaakte middelen mogen niet de merknaam van het medicijn voeren. Ze worden op de markt gebracht onder de naam van de werkzame stof. De merkloze (‘generieke’) medicijnen bevatten dezelfde werkzame stof als het originele medicijn maar de hulpstoffen, kleur en de vorm kunnen afwijken. Omdat generieke medicijnen goedkoper* zijn, stimuleert de Nederlandse overheid al jaren dat uw arts medicijnen op stofnaam voorschrijft. Dan geven wij u in de apotheek het merkloze medicijn mee zodra dit beschikbaar is. Gebruikt u een medicijn waarvan het patent onlangs is verlopen? Dan is de kans groot dat u bij de volgende aflevering het merkloze medicijn meekrijgt.

Parallelimport

Merkmedicijnen worden soms uit het buitenland geïmporteerd. Daar is het medicijn mogelijk onder een andere naam op de markt dan u gewend bent. Een parallel geïmporteerd medicijn is van dezelfde fabrikant als uw vertrouwde middel en heeft exact dezelfde samenstelling.

Preferentiebeleid

Een belangrijke oorzaak van steeds wisselende verpakkingen is het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars maken sinds een aantal jaren prijsafspraken met fabrikanten van merkloze medicijnen. De fabrikant die zijn medicijn voor de laagste prijs aanbiedt, krijgt van de zorgverzekeraar de garantie dat hun verzekerden alleen nog maar het middel van deze fabrikant vergoed krijgen. Zorgverzekeraars kunnen regelmatig wisselen van voorkeursfabrikant. Soms zelfs elk half jaar. Als u verzekerd bent bij een zorgverzekeraar die het preferentiebeleid voert, kan het dus gebeuren dat u om de zoveel tijd overgezet wordt op een middel van een andere fabrikant.

Leveringsproblemen

Door bijvoorbeeld een tekort aan een grondstof, een defect aan een machine of een productiefout kan een medicijn korte of langere tijd niet leverbaar zijn. Leveringsproblemen bij de fabrikant kunnen ervoor zorgen dat wij een alternatief afleveren.

De apotheek denkt met u mee

Wij begrijpen dat steeds wisselende verpakkingen voor u verwarrend kunnen zijn. Daarom controleren we altijd aan de hand van onze richtlijnen of vervanging van een medicijn wel verantwoord is. En natuurlijk doen we ons best u zo goed mogelijk te ondersteunen bij uw medicijngebruik. Extra uitleg nodig? Laat het ons weten. We nemen graag de tijd voor u en denken mee in praktische hulpmiddelen, zoals een medicijnpaspoort, het gebruik van een app of weekdoseersysteem om overzicht te houden.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen