Waarom zweten we en wat is er tegen te doen?

Iedereen zweet. Zweten, ook wel transpireren genoemd, is belangrijk om de lichaamstemperatuur constant te houden; het koelt het lichaam af. Bij warm weer of inspanning zult u meer transpireren. Ook geestelijke inspanning en zenuwachtigheid kunnen het zweten verergeren. Hoeveel iemand zweet verschilt. Sommige mensen zweten ook wanneer ze zich nauwelijks inspannen. Dan wordt er gesproken van overmatig zweten.

Zweet

Zweten is dus een normaal verschijnsel. Toch zweten de meeste mensen liever niet. Vooral overmatig zweten wordt als heel vervelend ervaren. Soms gaat het alleen om het zweten van de handen, voeten of oksels, soms om het hele lichaam. Zweetklieren bevinden zich overal in de huid. Zweet is in eerste instantie reukloos. De typische zweetlucht ontstaat door omzetting van het zweet door bepaalde huidbacteriën. Gelukkig is zweten zelden een uiting van een onderliggende ziekte.

Tips bij zweten

  • Neem regelmatig een douche. Gebruik hierbij niet al te veel zeep.
  • Trek elke dag schone kleding aan. Liefst van een natuurlijke stof zoals katoen of wol.
  • Gebruik een deodorant na het douchen. Breng deodorant alleen op een schone huid aan.
  • Hebt u last van zweetvoeten? Loop veel op blote voeten. Draag het liefst leren schoenen en katoenen of wollen sokken. Wissel deze dagelijks.

Alle producten voor 'Deodorant en antitranspirant'

Bekijk alle producten >

Deodorant en antitranspirant

Een deodorant beïnvloedt de nare geur van transpiratie en zorgt ervoor dat uw oksels fris blijven. Deodorant heeft nauwelijks invloed op de hoeveelheid zweet. Veel deodorantproducten bestaan voor een groot deel uit alcohol. Door zijn samentrekkende werking op de huid vermindert dit voor korte tijd de zweetafscheiding. Alcohol kan irriterend werken op de huid. Breng het niet aan na het ontharen! Een antitranspirant bevat aluminiumzouten. Deze aluminiumzouten voorkomen dat het zweet de oppervlakte bereikt, waardoor u minder transpireert onder de oksels. Een antitranspirant werkt dus niet alleen tegen de geur van het zweet, maar gaat ook het zweten zelf tegen.

Deodorant en borstkanker

Er gaan al jaren geruchten dat deodorant of anti-zweet producten de kans op het ontwikkelen van borstkanker zouden vergroten. Dit is echter nooit vastgesteld door medische wetenschappers.

Overmatig zweten

Wanneer bovenstaande tips en gebruik van een deodorant of anti-transpirant u niet genoeg helpen, kunt u contact opnemen met uw huisarts. Er zijn sterkere producten op recept verkrijgbaar die kunnen helpen. Deze lotions, crèmes of sprays  bevatten een hogere concentratie aan aluminiumzouten, 15 tot 20 procent, en werken krachtiger en langer dan de gewone producten.

 

Deze sterke producten dienen eenmaal daags voor de nacht op de huid (oksels, voeten of handen) te worden aangebracht. Was de huid de volgende ochtend goed af. Als na twee tot vijf dagen de huid droog geworden is, hoeft het middel nog maar een of meerdere keren per week te worden aangebracht. De belangrijkste bijwerkingen zijn huidirritatie, jeuk  en verkleuring van de kleding en metalen voorwerpen(sieraden, bril).

Botox

Wanneer ook deze sterke producten niet afdoende werken tegen het zweten, bestaat er nog de mogelijkheid om de oksels met Botox injecties te behandelen. Als laatste optie kan soms worden geopereerd.

De fijnste huidverzorgingsproducten of een goed advies en product bij huidklachten vindt u op Leef.nl.

Alle producten voor 'Huidverzorging'


Bekijk producten (3584)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen