Warm zomerweer en het ontstaan van klachten

Het warme weer in de zomer kan met name bij ouderen en mensen met een chronische aandoening klachten veroorzaken. Op Leef.nl leest u hier meer over.

Tips bij tropische temperaturen

  • Doe het rustig aan. Verlaag uw loop- en werktempo en laat extra inspanning achterwege.
  • Drink extra om vochtverlies door zweten te compenseren. Wees matig met koffie en alcohol, aangezien deze dranken uitdroging kunnen bevorderen.
  • Zoek de koelte op. Blijf tussen 12.00 en 16.00 uur liever binnen, in de schaduw of onder een parasol.
  • Draag licht gekleurde, luchtige kleding. Licht gekleurde kleding reflecteert de zonnestralen en door dunne stoffen kan de warmte beter weg.
  • Zorg voor elkaar. Help ouderen of zieken deze adviezen op te volgen.

Ziek door de hitte

Wanneer de warmteafvoer onvoldoende is, kunt u beroerd worden door de hitte. U leest  hier meer over hitteberoerte en hitte-uitputting. Inclusief tips om oververhitting te voorkomen. 

Medicijnen die zweten verminderen

Anticholinergica (geneesmiddelen die de prikkeloverdracht in de hersenen door de neurotransmitter acetylcholine remmen) hebben als bijwerking dat het zweten wordt verminderd. Bij de ziekte van Parkinson worden ze soms ingezet.

Ook middelen tegen een psychose kunnen het zweten verminderen.

Wanneer u een geneesmiddel dat het zweten vermindert gebruikt, dient u extra goed op te letten bij tropische temperaturen.

Hartaandoening en zomerweer

Wanneer u een hartaandoening hebt en de temperaturen stijgen tot tropische hoogten, is het mogelijk dat uw hart niet harder kan werken om de warmte af te voeren met alle gevolgen van dien. Ook de medicijnen die vaak bij hartproblemen gebruikt worden, kunnen voor problemen zorgen. Plasmiddelen (diuretica) bijvoorbeeld. Door deze vochtafdrijvers verlaten ook zouten en mineralen het lichaam. Bij hitte kan dit te veel zijn met te weinig zweten en uitdroging tot gevolg. Overleg bij extreem weer met uw arts of het nodig is uw medicijnen aan te passen. Ook wanneer u vanwege hartfalen een vochtbeperking hebt, kunt u het beste overleggen met uw arts. Verder is het juist voor hartpatiƫnten belangrijk de bovenstaande tips bij tropische temperaturen op te volgen

Ontlastingproblemen

Wanneer u problemen hebt met de ontlasting is het belangrijk voldoende te drinken. Bij warm zomerweer helemaal. Bij diarree verliest u namelijk veel vocht. Maar ook bij verstopping is voldoende vochtinname belangrijk.

Diabetes

Warme temperaturen kunnen van invloed zijn op uw bloedsuikerspiegel. Door de warmte werkt insuline sneller met een daling van de bloedsuikerspiegel tot gevolg. Voorkom een warmte-hypo door uw bloedsuikerspiegel op warme dagen goed in de gaten te houden.

Astma of COPD

Wanneer het een tijdje zonnig weer is en als er niet al te veel wind staat, kan zomersmog ontstaan. Wanneer u astma of COPD hebt, kunt u het benauwd krijgen door deze luchtvervuiling. Ook kunt u bij rustig, zonnig zomerweer last krijgen van de grotere hoeveelheid stuifmeel in de lucht.

Het warme zomerweer kan een bestaande aandoening verergeren.

Warm zomerweer

Voor ons lichaam is een lichaamstemperatuur van ongeveer 37 graden Celsius ideaal. Wanneer de buitentemperaturen oplopen, kunnen met name ouderen en mensen met een aandoening de warmte lastig de baas blijven. Bij ouderen werkt de temperatuurregulatie vaak niet meer optimaal. Ze hebben vaak een verminderd dorstgevoel, drinken te weinig, zweten minder en hun hart en longen werken minder krachtig. Ook hebben ouderen vaker te maken met ziekten.

Het lichaam regelt de afvoer van warmte op twee manieren:

  1. Meer zweten. Doordat het zweet op de huid verdampt, zorgt het voor verkoeling. Meer zweten lukt alleen wanneer er voldoende wordt gedronken.
  2. Sterkere doorbloeding van de huid. De bloedvaten in de huid verwijden waardoor het hart er meer bloed doorheen kan pompen. De warmte wordt door het bloed via de huid aan de omgeving afgegeven. Dit betekent dus dat bij warm weer het hart harder moet werken.

Ziek van de hitte

Wanneer de warmteafvoer onvoldoende is, kunt u beroerd worden door de hitte. U leest hier meer daarover. Inclusief tips om oververhitting te voorkomen.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen