Wat is astma?

Astma is een chronische aandoeningen van de luchtwegen. Lees hier meer over de oorzaken, symptomen en gevolgen van astma.

Astma

Astma is een chronische aandoening van de luchtwegen. Bij mensen met astma zijn de luchtwegen continu (chronisch) ontstoken en vertonen een overdreven reactie op prikkels. Dit wordt hyperreactiviteit genoemd. Door overgevoeligheid voor bepaalde prikkels trekken de spiertjes rond de luchtwegen samen en raakt het slijmvlies langs de binnenkant van de luchtwegen ontstoken. Het slijmvlies zwelt op en produceert meer slijm. Daardoor worden de luchtwegen nauwer. Er kan minder lucht doorheen, het ademen gaat moeilijker en u wordt benauwd.

Wat gebeurt er in de longen bij astma?

Wat gebeurt er in de longen bij astma?

Bij mensen met astma zijn de luchtwegen chronisch ontstoken en vertonen een overdreven reactie op prikkels.

Oorzaak astma

De oorzaak van een astma-aanval is vaak een allergie. Allergische prikkels die een reactie van de luchtwegen kunnen geven, zijn onder andere huisstofmijt, huisdieren en stuifmeel. Ook andere, niet-allergische, prikkels kunnen een astma-aanval veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn kou, mist, (sigaretten)rook, luchtvervuiling en sterk prikkelende geuren. Andere oorzaken van astma kunnen lichamelijke inspanning (inspanningsastma) en verkoudheid of griep zijn.

Er zijn dus verschillende soorten astma; allergisch astma, niet-allergisch astma, inspanningsastma en ook ernstig astma. Vaak heeft iemand meerdere vormen van astma tegelijk

Astma is sterk erfelijk; binnen een familie hebben vaak meerdere personen astma. Een andere oorzaak voor het veel voorkomen van astma wordt wel de sterk verbeterde hygiëne van de westerse bevolking sinds de Tweede Wereldoorlog genoemd. Het immuunsysteem zou hierdoor niet genoeg worden blootgesteld aan allergenen en reageert overgevoelig op onschuldige prikkels.

Ontstoken luchtwegen

Bij astma zijn de luchtwegen chronisch ontstoken. Dat is overigens niet hetzelfde als een longontsteking. Die wordt veroorzaakt door een infectie van een bacterie of een virus. De ontsteking veroorzaakt een aantal symptomen.

De belangrijkste symptomen van astma zijn:

  • Benauwdheid. Benauwdheid is een van de meest kenmerkende symptomen van astma. Een aanval van benauwdheid kan worden behandeld met snelwerkende, luchtwegverwijdende medicijnen.
  • Hoesten. Doordat de slijmvliezen in de luchtwegen meer slijm gaan produceren, kunt u gaan hoesten. Hoesten is een natuurlijke reactie van het lichaam om ervoor te zorgen dat het slijm loskomt en uitgespuugd of doorgeslikt kan worden. Slijm dat in de luchtwegen blijft zitten, maakt u benauwd.
  • Piepend ademen. Door vernauwing van met name de bovenste luchtwegen blijft er minder ruimte over voor de lucht om doorheen te gaan. Dit veroorzaakt een piepend, raspend of zagend geluid.
  • Kortademigheid. Mensen met astma kunnen snel buiten adem zijn en de neiging hebben om naar lucht te happen. Wie kortademig is, gaat vaak sneller ademhalen of hijgen. Dit komt omdat het voelt alsof het onderste deel van de longen dichtzit en u daardoor korte ademteugen neemt.

De gevolgen van astma

Astma valt helaas (nog) niet te genezen. Gelukkig is het tegenwoordig wel goed mogelijk om oud te worden met astma. Astma kan wel behandeld worden met als doel de klachten en aanvallen te beperken en een verdere verslechtering van de longfunctie te voorkomen. Ongeveer de helft van de mensen met astma heeft met medicijnen zijn astma goed onder controle en heeft weinig tot geen klachten. Wanneer de astmasymptomen niet goed onder controle zijn, heeft dit een grote invloed op de kwaliteit van leven.

Er is een kleine groep mensen met ernstig astma. Ernstig astma is een soort astma die met medicijnen slecht onder controle te houden is. Wanneer u ernstig astma hebt heeft u waarschijnlijk veel klachten en moet u regelmatig naar het ziekenhuis voor behandeling.

Een luchtweginfectie is een veel voorkomende complicatie bij mensen met astma. Verkoudheid, griep, bronchitis of bijholteontstekingen kunnen de astmaklachten verergeren. Ook na de luchtweginfectie kunnen mensen met astma nog weken klachten houden.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen