Wat is een hoge bloeddruk?

Een hoge bloeddruk, ook hypertensie genoemd, is geen ziekte en meestal merkt u er niks van dat u het hebt. Wat is het dan wel?

Hoge bloeddruk

De druk van het bloed in de bloedvaten is de bloeddruk. Een hoge bloeddruk is een risicofactor: met een hoge bloeddruk hebt u meer kans op een hart- en vaatziekte. Een hartaanval, een beroerte of nierschade zijn voorbeelden van hart- en vaatziekten. Meestal is er geen oorzaak voor de hoge bloeddruk te vinden. Wel kunnen drop, zout, alcohol, bepaalde medicijnen en overgewicht de bloeddruk verhogen.

 

De bloeddruk wordt uitgedrukt in twee getallen: de bovendruk (als het hart zich samentrekt) en de onderdruk (als het hart zich ontspant). De bloeddruk wisselt voortdurend en daarom zijn er meerdere metingen nodig, verdeeld over een paar maanden. Normaal is de bovendruk lager dan 140 en de onderdruk lager dan 90.

Bloeddrukmedicijnen

Een hoge bloeddruk hoeft niet altijd met medicijnen behandeld te worden. Of uw arts medicijnen tegen een hoge bloeddruk voorschrijft, hangt af van uw totale risico op een hart- en vaatziekte. Uw huisarts kan inschatten hoe groot dit risico is. Hij neemt hierbij ook andere risicofactoren mee zoals: uw leeftijd, roken, een eerdere hart- en vaatziekte, reumatoïde artritis, diabetes, stress en een te hoog cholesterol. Soms is het mogelijk met een leefstijlverandering het risico op een hart- en vaataandoening voldoende te verlagen. Wanneer er wel bloeddrukmedicijnen worden voorgeschreven kan de arts kiezen uit verschillende groepen bloeddrukmedicijnen.

De belangrijkste groepen bloeddrukverlagers zijn:

  • plaspillen (drijven vocht af)
  • bètablokkers (vertragen de hartslag)
  • ACE-remmers (verwijden de bloedvaten)
  • calcium-antagonisten (verwijden de bloedvaten en vertragen de hartslag)
Bij zijn keuze van het medicijn, kijkt de huisarts uit welke groep hij het beste voor u specifiek een medicijn kiest. Het gebeurt vaak dat een combinatie van medicijnen nodig blijkt te zijn.

Alle producten voor 'Bovenarmbloeddrukmeters'

Bekijk alle producten >


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen