Zeker een kwart van alle volwassen vrouwen heeft last van ongewild urineverlies.
Een lastig probleem voor veel ouderen: een plotselinge niet op te houden drang tot plassen. Mensen met aandrangincontinentie moeten soms wel meer dan acht keer per dag naar het toilet. Bij aandrangsincontinentie is de blaas overactief; spieren in de blaaswand trekken onverwacht samen. Behalve door het ouder worden neemt de kans hierop ook toe wanneer u, voor de zekerheid, extra vaak naar het toilet gaat. Uw blaas is dan niet meer gewend om de plas op te houden. Ook angst om ongewild urine te verliezen en steeds onbewust de bekkenbodemspieren aanspannen werkt aandrangincontinentie in de hand.
Overige oorzaken van aandrangsincontinentie zijn: een blaasontsteking, bepaalde medicijnen of een probleem met de aansturing vanuit de hersenen, bijvoorbeeld als gevolg van een herseninfarct.
Door dagelijks oefeningen te doen om de bekkenbodemspieren en de sluitspier van de blaas te trainen, krijgt u geleidelijk weer meer controle over uw blaas. Oefen ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds.
Door blaastraining krijgt u meer controle over het plassen. Hoe meer u oefent en hoe langer u probeert de urine op te houden, hoe groter de kans dat uw klachten verminderen. Probeer als u voelt dat u moet plassen vijf tot tien minuten te wachten. Wanneer dit lukt, kunt u proberen het plassen iedere dag vijf tot vijftien minuten langer uit te stellen. Het doel is dat u uiteindelijk nog maar één keer in de drie à vier uur naar het toilet moet. Hoe kunt u dit doen?
Een moment geduld aub...