Wat is kanker?

Kanker is een ziekte van uw lichaamscellen. Cellen zijn de bouwstenen van het lichaam. Het lichaam maakt telkens nieuwe cellen aan door oude cellen te kopiƫren. Wanneer er iets fout gaat in deze celdeling en cellen niet meer stoppen met vermenigvuldigen ontstaat er een tumor of gezwel.

Goedaardige en kwaadaardige tumoren

Er zijn goedaardige en kwaadaardige tumoren. Alleen kwaadaardige tumoren worden kanker genoemd. Een goedaardige tumor groeit niet door andere weefsels of organen heen en verspreidt zich niet in het lichaam. Deze tumoren stoppen meestal vanzelf met groeien. Een kwaadaardige tumor stopt niet vanzelf met groeien, beschadigt andere weefsels en kan uitzaaien door het lichaam doordat cellen loslaten van de tumor.

Verschillende soorten kanker

De cellen in uw lichaam hebben allemaal een eigen functie. De plaats in het lichaam waar de tumor ontstaat, bepaalt de naam van de kanker. Doordat kanker in ongeveer alle weefsels en organen in uw lichaam kan ontstaan, zijn er ruim honderd verschillende soorten kanker bekend.

Verschillende soorten kanker

Huidkanker is de meest voorkomende vorm in Nederland, gevolgd door borstkanker, darmkanker, longkanker en prostaatkanker. De kans op het krijgen van een bepaalde kankersoort is niet voor iedereen even groot. Kanker bij kinderen betreft vaak (acute) leukemie, een bloedkanker. Bij adolescenten en jonge volwassenen komen lymfeklierkanker, zaadbalkanker en melanoom het vaakst voor. Bij vrouwen ouder dan 30 jaar is borstkanker en bij mannen ouder dan 45 jaar prostaatkanker de meest voorkomende kankersoort.

Hoe vaak komt kanker voor?

Jaarlijks krijgen ongeveer 100.000 mensen in Nederland kanker. Het aantal mensen dat kanker krijgt stijgt jaarlijks met ongeveer 3 procent. Dit komt met name door de steeds stijgende levensverwachting. Deze is het afgelopen decennium met ongeveer drie jaar toegenomen. Als mensen langer leven, neemt de kans om kanker te krijgen toe.

Een andere reden voor de toenemende kans op kanker is een verandering van de leefgewoonten. Meer vrouwen zijn bijvoorbeeld gaan roken, waardoor het aantal vrouwen met longkanker toeneemt. Voor vrouwen is de kans op het krijgen van kanker gedurende het leven in twintig jaar tijd toegenomen van 1 op 4 naar 1 op 3 en voor mannen van 1 op 3 naar 1 op 2.

Een zeer groot deel van alle Nederlanders wordt dus gedurende het leven geconfronteerd met de diagnose kanker. Bij de meeste mensen gebeurt dit pas boven de leeftijd van 60 jaar.

In ons assortiment vindt u tips en adviezen voor klachten die bij de behandeling van kanker kunnen optreden.

Alle producten voor 'Kanker'


Bekijk producten (118)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen