Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd aandoeningen van het bewegingsapparaat, die niet zijn veroorzaakt door een ongeluk of val. Het bewegingsapparaat bestaat uit de gewrichten, gewrichtsbanden, spieren en pezen.

Hoe vaak komt reuma voor?

Niet alleen ouderen krijgen reuma, ook bij jongere mensen kan het voorkomen. Reuma komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. In Nederland hebben bijna 2 miljoen mensen een reumatische aandoening. Dit aantal gaat waarschijnlijk nog toenemen, omdat mensen steeds ouder worden en er steeds meer overgewicht voorkomt.

Reumatische ziekte is in drie groepen onder te verdelen:

  1. Ontstekingsreuma (het slijmvlies in uw gewrichtskapsel is ontstoken);
  2. Artrose (het kraakbeen in een gewricht is beschadigd);
  3. Wekedelenreuma (u heeft pijn aan het bindweefsel rondom het gewricht).

1. Ontstekingsreuma

Ontstekingsreuma zijn reumatische aandoeningen waarbij de gewrichten langdurig ontstoken zijn. Reumatoïde artritis is een van de meest voorkomende reumatische aandoeningen. Bij de naam reuma denken de meeste mensen aan deze aandoening, maar dat is dus niet helemaal juist.

Reumatoïde artritis is een auto-imuunziekte, ofwel een ontregeling in het afweersysteem van het lichaam, waardoor het zich tegen het eigen lichaam keert. Hierdoor ontstaan ontstekingen in uw gewrichten. Ook andere vormen van ontstekingsreuma kunnen daarvan het gevolg zijn: de ziekte van Bechterew, jeugdreuma en artritis psoriatica.

Lupus, Sclerodermie en het syndroom van Sjörgen

Ziekten als lupus erythematodes, sclerodermie en het syndroom van Sjögren zijn systeemziekten. De ontstekingen komen niet alleen voor in uw gewrichten, maar bijvoorbeeld ook in de nieren, huid, slijmvliezen, longen en het hart. Ook deze aandoeningen zijn auto-imuunziekten.

Acuut reuma, reactieve artritis en Lyme-artritis

Acuut reuma, reactieve artritis en Lyme-artritis zijn vormen van ontstekingsreuma. Deze aandoeningen worden veroorzaakt door infectie met een bacterie.

Jicht

Jicht is een vorm van ontstekingsreuma. Het is een stofwisselingsaandoening. Het ontstaat doordat uitgekristalliseerd urinezuur (dat is een normaal afvalproduct van de stofwisseling) zich ophoopt in een gewricht of langs de pezen. De urinezuurkristallen veroorzaken een heftige ontstekingsreactie.

2. Artrose

Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening. In Nederland hebben ongeveer 1,1 miljoen mensen het. Artrose is een slijtageziekte van het kraakbeen die vooral bij ouderen voorkomt. Het kraakbeen in de gewrichten wordt slechter van kwaliteit en kan op den duur zelfs helemaal verdwijnen. Het gevolg is pijn, stijfheid en beperking van de beweeglijkheid. Artrose komt vooral voor in de gewrichten van de handen, knieën en heupen. Bij het ontstaan spelen aanleg, erfelijkheid, zware belasting van de gewrichten (door overgewicht, werk en/of sport), botbreuken, sportblessures en andere gewrichtsaandoeningen zoals reumatoïde artritis een rol. Artrose wordt niet veroorzaakt door een ontsteking, maar door de kraakbeenslijtage in de aangedane gewrichten kan in het gewricht wel voor een ontstekingsreactie zorgen. Artrose gaat dus soms ook gepaard met een ontsteking.

3. Wekedelenreuma

Bij wekedelenreuma zijn niet de gewrichten zelf aangedaan, maar de omliggende weefsels, zoals gewrichtskapsels, spieren, gewrichtsbanden, pezen, slijmbeurzen en tussenwervelschijven. Hierbij zijn de weefsels niet ontstoken, maar overbelast. Bekende vormen van wekedelenreuma zijn fibromyalgie en tendinitis. Fibromyalgie is een onverklaarbare en daardoor moeilijk vast te stellen chronische pijn in spieren en bindweefsel, die vaak gepaard gaat met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. Tendinitis is een peesontsteking. De aandoening veroorzaakt pijn en stijfheid, vooral in de elleboog (tenniselleboog, golfarm), schouder of knie (jumpers knee).

Hoe werkt een gewricht?

In uw gewrichten komen twee botten bij elkaar. Om ervoor te zorgen dat deze botten niet tegen elkaar aan schuren, zit er op het uiteinde van uw botten een laagje kraakbeen, dat werkt als een schokdempend kussentje en ervoor zorgt dat de botuiteinden soepel ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. De botten worden bij elkaar gehouden door banden en een gewrichtskapsel. Aan de binnenkant van het kapsel zit een slijmvlieslaagje, dat synovium wordt genoemd. Dit slijmvlies maakt vocht aan dat als smeermiddel voor het gewricht werkt. De spieren zorgen ervoor dat het gewricht kan bewegen. Spieren zitten aan de botten vast met pezen. Op plaatsen waar veel wrijving tussen botten of pezen en huid ontstaat, zitten slijmbeurzen.

Een ontstoken gewricht

Als uw gewricht ontstoken is, maakt uw slijmvlies meer vocht aan dan nodig is. Het gewricht zwelt daardoor op. Dit veroorzaakt pijn in uw gewricht. De ontsteking zorgt er ook voor dat het gewricht warm wordt. Op de langere termijn kunnen ook het kraakbeen, het bot, de pezen en de spieren beschadigd raken.

Hulpmiddelen

Reuma kan een belemmering zijn voor het uitvoeren van verschillende dagelijkse handelingen. In ons assortiment vindt u veel verschillende hulpmiddelen die u kunnen helpen. Bijvoorbeeld bij uw persoonlijke verzorging, bij uw hobby of in huis.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen