Wat te doen bij zwangerschapsjeuk?

Een vervelende en veelvoorkomende kwaal tijdens de zwangerschap is jeuk. Deze zwangerschapsjeuk kan verschillende oorzaken hebben. Welke oorzaken dit zijn en wat u kunt doen leest u hier.

Oorzaken zwangerschapsjeuk

  • Door de zwangerschap kan er een vorm van atopisch eczeem ontstaan. Dit ontstaat meestal vroeg in de zwangerschap.
  • Later in de zwangerschap kunnen galzouten (afvalstoffen van de lever) zich ophopen in het lichaam en jeuk veroorzaken. Er zijn geen huidafwijkingen, behalve dan diegene die door het krabben zijn ontstaan. Dit wordt zwangerschaps-cholestasis genoemd.
  • Een andere oorzaak van zwangerschapsjeuk later in de zwangerschap is PUPPP (pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy). PUPPP is een sterk jeukende rode huidziekte waarbij bijna altijd ook galbulten aanwezig zijn.
  • Een zeldzame oorzaak van de jeuk is Pemphigoid gestationis (herpes gestationis) waarbij er blaren ontstaan. Deze aandoening wordt door de dermatoloog behandeld en door de gynaecoloog begeleid.

Is zwangerschapsjeuk schadelijk?

Atopisch eczeem en PUPPP zijn zeer hinderlijk, maar niet schadelijk voor moeder of kind. Zwangerschaps-cholestasis kan complicaties geven als vroeggeboorte, laag geboortegewicht en sterfte. Bij verhoogde galzure zouten en leverfunctiestoornissen dient te worden verwezen naar een gynaecoloog. Ook Pemphigoid gestationis is niet ongevaarlijk; er is een licht verhoogde kans op een vroeggeboren of doodgeboren kind. Begeleiding gebeurt daarom door een gynaecoloog.

Behandeling van de verschillende soorten zwangerschapsjeuk

Pemphigoid gestationis wordt door de arts behandeld met corticosteroïd crèmes, zalven of tabletten. Ook PUPPP wordt behandeld met corticosteroïd crèmes of zalven en in ernstige gevallen tabletten. Bij zwangerschaps-cholestasis wordt naast de algemene jeukstillende maatregelen ook wel eens galzuurbindende geneesmiddelen voorgeschreven. Jeuk door atopisch eczeem wordt behandeld met jeukstillende maatregelen en eventueel corticosteroïd crèmes of zalven en antihistaminica.

Algemeen jeukstillende maatregelen

  • Houd de huid goed vet met een verzorgende crème, lotion of zalf.
  • Leg koude kompressen op de jeukende huid.
  • Probeer een havermoutbad.
  • Draag katoenen kleding.
  • Zorg voor korte nagels om schade door krabben te voorkomen.
  • Krab niet.

Alle producten voor 'Droge huid'


Bekijk producten (20)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen