Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn opgezwollen en uitgezakte zwellichamen. Aambeien zijn onschuldig en verdwijnen vaak vanzelf, maar ze kunnen heel vervelend zijn. Wat u kunt doen, leest u hier.

Hoe ontstaan aambeien?

Aambeien ontstaan door een hoge druk op de anus. De belangrijkste oorzaak hiervan is een te harde ontlasting, ook verstopping of obstipatie genoemd. Omdat het poepen niet lukt, gaat u harder persen waardoor er veel druk op de anus komt. De zwellichamen kunnen hierdoor geïrriteerd raken, opzwellen en uitzakken. 

Andere oorzaken zijn te weinig lichaamsbeweging en overgewicht. Een te hoog lichaamsgewicht geeft extra druk op de anus. Mensen die weinig bewegen hebben vaak last van verstopping en veel zitten kan de druk op de anus verhogen.    

Ook een zwangerschap kan aambeien opleveren. Tijdens de zwangerschap wordt het weefsel rondom de zwellichaampjes tijdelijk minder elastisch. Ook hebben zwangere vrouwen vaak last van verstopping. Door deze combinatie zijn aambeien een veel gehoorde zwangerschapsklacht. Bovendien kunnen er tijdens de bevalling door het persen aambeien ontstaan.

Opgezwollen zwellichamen

Aan de binnenzijde van onze darm vlak boven de anus (poepgaatje) bevinden zich zwellichamen. Deze zwellichamen zorgen ervoor dat er niet zomaar gas of vocht uit de anus lekt. Door een hoge druk rondom de anus kunnen deze zwellichamen te veel opzwellen en uitzakken.

Aambeien kunnen de volgende klachten veroorzaken:

 • jeuk aan de anus;
 • branderig gevoel aan de anus;
 • pijn aan de anus;
 • bloedverlies; bij de ontlasting, bij het afvegen of spontaan;
 • vervelend, drukkend gevoel door het naar buiten zakken van een aambei.

Tips bij aambeien

 • Voorkom verstopping door voldoende te bewegen, voldoende te drinken en vezelrijk te eten.
 • Houd de ontlasting niet op.
 • Blijf niet te lang op het toilet zitten.
 • Pers niet hard als er geen aandrang is, pers voorzichtig mee bij aandrang.
 • Zit rechtop op het toilet met de voeten op de vloer.
 • Gebruik zacht toiletpapier of een nat doekje om de anus schoon te maken of spoel de anus schoon met lauw water.
 • Probeer of met een warm bad de jeuk en de pijn vermindert.
 • Duw uitstulpingen voorzichtig weer naar binnen.

Verlichting van de klachten

Als er alleen sprake is van pijn bij de ontlasting en tussendoor niet, dan kunt u volstaan met een verzachtend product zoals vaseline cetomacrogolcrème. Dit is een smeerbaar product dat een beschermend laagje vormt in het anale kanaal en op de huid rond de anus. Is er sprake van voortdurend pijn of jeuk? Dan heeft lidocaïne in vette zalf de voorkeur als verlichting van jeuk en pijn gewenst is. Lidocaïne werkt lokaal verdovend.

In ons assortiment vindt u middelen die de klachten bij aambeien kunnen verlichten.

Laxerende middelen

Laxerende middelen worden gebruikt bij een harde ontlasting. Doordat de ontlasting zachter wordt, kunnen aambeien beter genezen en minder snel ontstaan.

Naar de huisarts

Als de klachten aanhouden of wanneer u langdurig medicijnen gebruikt tegen klachten bij aambeien, is het verstandig naar de huisarts te gaan. Naast aambeien kunnen ook een ontsteking, een poliep of een tumor de oorzaak zijn van bloedverlies bij de ontlasting. Ga naar uw huisarts wanneer er bloed bij uw ontlasting zit en u niet zeker weet of dit door aambeien komt.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen