Wat zijn prebiotica en probiotica?

De darm van een volwassene bevat tussen de vierhonderd en zeshonderd soorten bacteriën met een totaal gewicht van ongeveer anderhalve kilo. Dit wordt de darmflora of microbioom genoemd. Uw ontlasting bestaat voor een groot deel uit (dode) darmbacteriën. Deze bacteriën zijn essentieel voor het verteringsproces. Aangezien bij bepaalde ziekten een verstoring van de normale darmflora wordt gezien, wordt verondersteld dat het bevorderen van een gezonde darmflora een gunstig effect op de gezondheid heeft. Voor een optimale spijsvertering en voor een goede gezondheid is de balans tussen de hoeveelheid goede en slechte bacteriën in de darmflora van belang.

Wat zijn probiotica?

Een probioticum wordt officieel omschreven als een levend microbiologisch voedingssupplement, dat het microbiële evenwicht in de darm kan beïnvloeden. Probiotica kunnen worden gebruikt bij een verstoorde darmflora. Bij een verstoorde darmflora krijgen schadelijke micro-organismen een kans zich uit te breiden in de darm en ziekte te veroorzaken. Ook worden probiotica preventief gebruikt om een mogelijke verstoring van de darmflora, bijvoorbeeld door antibioticagebruik, te voorkomen. Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat de werking van probiotica aantoont. De bekendste probiotica zijn melkzuurbacteriën zoals Lactobacillus en Bifidobacterium.

Wat zijn prebiotica?

Prebiotica zijn geen levende micro-organismen, maar niet-verteerbare voedingsstoffen, die de groei en/of de activiteit van gunstige bacteriën in de darmen stimuleren en daardoor de gezondheid van de mens bevorderen. De meeste prebiotica zijn koolhydraten, zoals oligosacchariden en voedingsvezels. Fermentatie (omzetting door micro-organismen) van deze koolhydraten zorgt voor de vorming van stoffen in de darm die redelijk selectief de groei van gunstige darmflora stimuleren. In sommige voedingssupplementen komen zowel prebiotica als probiotica voor.

Zijn probiotica veilig?

In 2008 ontstond twijfel over de veiligheid van probiotica. In een Utrechts onderzoek onder patiënten met een levensbedreigende acute alvleesklierontsteking stierven in de groep die probiotica kreeg meer mensen dan in de groep die geen probiotica had gekregen. Naar aanleiding van deze studie deed de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) onderzoek naar probiotische voedingsmiddelen. In 2009 bevestigde het bureau Risicobeoordeling van de VWA dat probiotica veilig zijn voor consumenten. Ook het Voedingscentrum geeft aan dat probiotica veilig zijn voor consumenten. De VWA heeft bij het onderzoek ook specifiek gekeken naar het gebruik van probiotica bij kwetsbare groepen, zoals ouderen, zwangeren en baby’s. Ook voor deze personen zijn geen aanwijzingen gevonden dat probiotica onveilig zijn.

Bewezen effecten van probiotica

Probiotica worden vele gunstige effecten toegeschreven. Wetenschappelijk bewijs voor deze claims is er echter nog weinig. Een uitzondering hierop is het gebruik van probiotica bij het voorkomen van diarree door antibiotica. Het toonaangevende Cochrane Instituut analyseerde in mei 2013 alle studies naar het effect van probiotica op Clostridium geassocieerde diarree door antibioticagebruik. De conclusie van Cochrane was dat gebruik van probiotica tijdens een antibioticumkuur het risico op deze diarree met 64 procent verminderde. Ook werd een vermindering van de bijwerkingen van antibiotica geconstateerd. In andere Cochrane onderzoeken zijn aanwijzingen gevonden dat probiotica de duur van acute en chronische diarree bij kinderen verkort. Daarnaast zijn er bewijzen voor een gunstig effect van probiotica op de klachten die horen bij het prikkelbaredarmsyndroom (IBS). IBS wordt mogelijk (mede)veroorzaakt door een verstoring van de normale darmflora. In diverse onderzoeken is aangetoond dat probiotica de symptomen van IBS kunnen verlichten.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen