Waterpokken

Waterpokken wordt veroorzaakt door het varicellazostervirus. Bijna iedereen krijgt als kind waterpokken; 93 procent van de kinderen van 5 jaar oud heeft het al gehad.

Waterpokken is een besmettelijke ziekte

Waterpokken is heel besmettelijk. Besmetting vindt plaats door druppeltjes in de lucht die vrijkomen bij praten, hoesten of niezen en door contact met vocht uit de blaasjes. Na de besmetting duurt het nog twee tot drie weken voordat er ziekteverschijnselen optreden. Deze duren ongeveer tien dagen. Hierna is uw kind in principe immuun voor waterpokken. Het virus kan wel in het lichaam achterblijven en jaren later gordelroos (herpes zoster) veroorzaken.

Neem contact op met de huisarts wanneer uw kind hoge koorts krijgt, langer dan drie dagen koorts heeft of wanneer u de indruk hebt dat uw kind ernstig ziek is.

Waterpokken is een vlekjesziekte

Waterpokken kunt u herkennen aan de vlekjes. In eerste instantie zijn dit kleine, rode bultjes op de huid van de romp, de ledematen en het hoofd, die overgaan in blaasjes. Deze blaasjes veroorzaken veel jeuk, kunnen kapot gaan en worden na een paar dagen korstjes. Na in totaal ongeveer tien dagen vallen de korstjes eraf en is de ziekte voorbij. Bij waterpokken kan uw kind wat hangerig zijn. Bij volwassenen zijn de ziekteverschijnselen heviger.

Tips bij waterpokken

  • Houdt de nagels van uw kind schoon en kort en zorg ervoor dat uw kind zich niet krabt. Open gekrabte wondjes kunnen gaan ontsteken en de jeuk wordt erger door het krabben.
  • Ook pijnlijke blaasjes in de mond? Geef uw kind een ijsje; de blaasjes voelen zo tijdelijk beter aan.
  • De ziekte geneest zonder medicijnen. Wel kunnen de ziekteverschijnselen behandeld worden. Leef.nl heeft producten die de jeuk kunnen verminderen.

Alle producten voor 'Verlichting jeuk bij waterpokken'

Bekijk alle producten >

Thuisblijven?

Waterpokken is besmettelijk vanaf twee dagen voor het optreden van huiduitslag totdat alle blaasjes een korstje hebben. Als uw kind zich goed voelt, mag het gewoon naar het kinderdagverblijf of school. Hou een kind met waterpokken wel uit de buurt van de volgende personen: pasgeboren baby's, mensen met afweerstoornissen (zoals hiv of leukemie) en zwangeren die de ziekte nog niet hebben gehad. Zij lopen een kleine kans op complicaties wanneer zij waterpokken krijgen.

In ons assortiment vindt u de beste producten en adviezen voor de gezondheid van uw gezin.

Alle producten voor 'Moeder & Kind'


Bekijk producten (1380)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen