Tegenwoordig kan je met een weegschaal niet alleen je gewicht bijhouden, maar ook je spiermassa percentage, vocht percentage, botmassa en je vetpercentage meten. Op deze manier kan jij jouw eigen lichaam in de gaten houden als je bijvoorbeeld bezig bent met afvallen of als je intensief aan het sporten bent. Maar hoe werkt een weegschaal met vetmeter? En hoe nauwkeurig zijn deze weegschalen? Je leest het in deze blog!

Wat kan je meten met een weegschaal met vet.meter? 

Lichaamsvetweegschalen zijn weegschalen waarmee je thuis naast je gewicht ook je lichaamssamenstelling kan meten. De term ‘lichaamssamenstelling' verwijst naar de percentages van vet, spieren, vocht en botmassa in het lichaam. Inzicht in deze percentages in het lichaam kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn voor mensen die hun algehele gezondheid willen volgen. Ben je op zoek naar een weegschaal met vetmeter? Dan kan je kiezen voor de Microlife weegschaal BMI of de Medisana weegschaal connect.

Hoe werkt een weegschaal met vetpercentage meter? 

Een weegschaal met een vetmeter maakt gebruik van bio-elektrische impedantieanalyse (BIA) om de percentages van verschillende weefsels en stoffen in het lichaam te schatten. BIA stuurt een zwakke elektrische impuls door het lichaam. De impuls stuit op verschillende niveaus van weerstand van de weefsels en stoffen. De weegschaal gebruikt vervolgens een wiskundige formule die de waarde van de elektrische weerstand combineert met informatie over iemands leeftijd, lengte en geslacht. Mensen verstrekken deze informatie meestal via een smartphone of een ander elektronisch apparaat.

De wiskundige formule schat vervolgens de percentages van het volgende:

  • Vet
  • Spieren
  • Vocht
  • Botdichtheid 

Bij Leef.nl hebben we verschillende producten die kunnen helpen bij het afvallen. Bekijk ze hieronder:

Vetpercentage

Uit de bovenstaande methode komt een score naar voren. De Vereniging voor Sportgeneeskunde hanteert de streefwaarden die je hiernaast ziet voor het vetpercentage. Als je onder de streefwaarden scoort is er sprake van ondergewicht. En als je boven de streefwaarden scoort heb je overgewicht. Het vetpercentage van een vrouw ligt over het algemeen hoger dan bij een man. 

Vochtpercentage

Voor vrouwen geldt dat een normaal vochtpercentage ongeveer tussen de 40% en 55% ligt. Bij mannen ligt het percentage tussen de 45% en 70%. Meestal hebben jonge mensen een hoger vochtgehalte dan ouderen. Als het vochtgehalte erg afwijkt kan je hierover contact opnemen met je huisarts. 

Spiermassa percentage

Het gemiddelde spiermassa percentage van vrouwen ligt tussen de 34% en 44%. Bij mannen is dat tussen de 40% en 48%. Het is natuurlijk zo dat hoe meer iemand sport en beweegt, hoe meer spiermassa het lichaam heeft. Over het algemeen zijn mannen gespierder. 

Botmassa percentage

Hoeveel kilo iemand aan botten heeft, hangt af van de lengte en bouw. Over het algemeen hebben vrouwen een gemiddelde botmassa van 6,5 kilo. Bij mannen is dat ongeveer 7,5 kilo. Een lichaamsanalyse op de weegschaal zegt verder niets over de gezondheid van de botten of over botontkalking. Als jij je hier zorgen over maakt, dan kan je dit bespreken met jouw huisarts. 

Hoe nauwkeurig zijn de weegschalen?

Over het algemeen kunnen weegschalen met vetmeters slechts schattingen geven. Hoewel ze veilig te gebruiken zijn, zijn er veel variabelen die de uiteindelijke resultaten kunnen beïnvloeden.

Deze omvatten onder andere:

  1. Je geslacht
    Vrouwen hebben van nature meer lichaamsvet dan mannen.
  2. Waar je lichaam het vet opslaat
  3. Zwangerschap
    Deze soort weegschalen wordt niet aanbevolen tijdens de zwangerschap.
  4. Je leeftijd
    Een lichaamsvetweegschaal is niet aan te raden voor kinderen.
  5. Je lengte en gestalte
  6. Frequente uithoudings- en weerstandstraining

Bekijk ook ons artikel over hoe je gezond kunt afvallen en gewicht kunt vasthouden.