Welke anticonceptie bij epilepsie?

Vrijwel elke vrouw komt in haar leven in aanraking met de anticonceptiepil of een andere methode van anticonceptie. De keuze wordt meestal gemaakt op basis van bijwerkingen of gebruiksgemak. Bij vrouwen met epilepsie zijn, vanwege de medicijnen die ze gebruiken, niet alle anticonceptiva even betrouwbaar. Waardoor dit komt en welke anticonceptiemethoden wel in aanmerking komen leest u hier.

Er circuleren veel misverstanden en foute adviezen over anticonceptie bij epilepsie

Anti-epileptica

Veel medicijnen tegen epilepsie, meestal anti-epileptica genoemd, verhogen de activiteit van bepaalde leverenzymen. Dit wordt enzyminductie genoemd. Door deze verhoogde enzymactiviteit worden bepaalde geneesmiddelen door de lever, de chemische fabriek van uw lichaam, versneld afgebroken. Dit geldt ook voor de hormonen uit de anticonceptiepil. De betrouwbaarheid van de anticonceptiepil wordt dus verminderd als u bepaalde anti-epileptica gebruikt.

Anti-epileptica die deze wisselwerking met de anticonceptiepil geven zijn onder andere:

 • carbamazepine (Tegretol)
 • oxcarbazepine (Trileptal)
 • fenobarbital
 • phenytoïne (Diphantoïne Z)
 • primidon (Mysoline)
 • topiramaat (Topamax)

De anti-epileptica valproïnezuur (Depakine), levetiracetam (Keppra), gabapentine (Neurontin) en pregabaline (Lyrica) beïnvloeden de betrouwbaarheid van de anticonceptiepil niet.

Lamotrigine (Lamictal) beïnvloedt de betrouwbaarheid van de anticonceptiepil niet, maar andersom kan de pil de werkzaamheid van lamotrigine juist sterk verminderen.

Verouderde adviezen

Over de keuze voor een betrouwbare anticonceptiepil bij gebruik van anti-epileptica circuleren nogal eens verouderde adviezen. Zo wordt soms geadviseerd om een pil met 50 microgram ethinylestradiol (zoals Microgynon 50) te slikken. Deze pillen bevatten wel een hogere dosering oestrogeen, maar zelfs minder progestageen dan veel andere pillen. De betrouwbaarheid bij gebruik van anti-epileptica is hierdoor beslist niet gegarandeerd.

Andere verouderde of onbetrouwbare adviezen zijn:

 • Drie strips na elkaar gebruiken, met daarna een pauze van vier dagen.
 • Verhoging van de dosering van de pil wanneer er hevige bloedingen ontstaan. Bijvoorbeeld door twee pillen gelijktijdig te nemen.

Advies volgens de nieuwste anticonceptierichtlijn

De richtlijn anticonceptie van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft verschillende goed onderzochte en betrouwbare mogelijkheden voor anticonceptie bij gebruik van enzym-inducerende anti-epileptica.

Deze mogelijkheden zijn:

 • hormoonspiraal. Het hormoonspiraaltje Mirena werkt doordat het plaatselijk in de baarmoeder een progestageen afgeeft. De werking is dus niet afhankelijk van de hoeveelheid progestageen in het bloed.
 • koperspiraal. Doodt zaadcellen door de afgifte van koper. Daarnaast verhindert het innesteling van bevruchte eicellen.
 • prikpil. De prikpil die het progestageen medroxyprogesteron bevat (Depo-Provera) is betrouwbaar gebleken in combinatie met anti-epileptica. De prikpil moet dan wel eenmaal per tien weken worden gezet, in plaats van eenmaal per twaalf weken. Het implantatiestaafje met progestageen (Implanon) is niet betrouwbaar in combinatie met bovengenoemde anti-epileptica die een wisselwerking geven.
Hormonale anticonceptievormen anders dan de anticonceptiepil die niet worden aanbevolen zijn de anticonceptiering (Nuvaring), de anticonceptiepleister (Evra) en de ‘minipil’ (Cerazette).

Anti-epileptica en de morning after pil

Voor de betrouwbaarheid van de morning after pil (Norlevo) bij gelijktijdig gebruik van anti-epileptica geldt hetzelfde als bij de anticonceptiepil: de afbraak is versneld, waardoor de betrouwbaarheid is verminderd. Geadviseerd wordt daarom een hogere dosering van de morning after pil te nemen dan in de bijsluiter staat. De Nederlandse Vereniging voor Neurologie adviseert een dosering van 1,5 milligram (= 1 tablet Norlevo) zo snel mogelijk na de onbeschermde geslachtsgemeenschap en twaalf uur later nogmaals 0,75 milligram (= een halve tablet Norlevo). U heeft dan dus twee verpakkingen van de morning after pil nodig! Een andere mogelijkheid is de plaatsing van een morning after spiraaltje door de huisarts.

Bron:

 • Nederlandse Vereniging voor Neurologie, richtlijn Epilepsie 15 november 2013
 • NHG-Standaard Anticonceptie, december 2011


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen