Welke geneesmiddelen bevatten dierlijke producten?

In veel producten, waaronder ook geneesmiddelen, zitten verborgen dierlijke producten. Voor mensen die vanwege geloof of levensovertuiging geen dierlijke producten mogen of willen gebruiken is het vaak moeilijk te achterhalen in welke geneesmiddelen en voedingssupplementen geen dierlijke bestanddelen zijn verwerkt.

Gelatine

In veel geneesmiddelen wordt gelatine verwerkt. Meestal gaat het hierbij om capsules, maar ook in sommige tabletten wordt gelatine gebruikt als bindmiddel om de tablet bij elkaar te houden. Gelatine wordt gemaakt uit het bindweefseleiwit collageen. Het wordt gewonnen uit de huiden en beenderen van biggen en koeien.

Vegetarische capsules

Er zijn capsules in de handel die niet gemaakt zijn van gelatine. Vegetarische capsules zijn gemaakt van cellulose, glycerine en water. U kunt vegetarische capsules via internet of via uw apotheek bestellen. Medicijnen uit niet-vegetarische capsules kunt u in veel gevallen overbrengen in de vegetarische capsule. Vraag uw apotheek of dit voor uw medicijn mogelijk is. Vegetarische capsules zijn ook halal.

Glucosamine en chondroïtine

Deze voedingssupplementen worden veelvuldig gebruikt door mensen met artrose of reumatoïde artritis. Glucosamine wordt vaak gemaakt uit schaaldieren zoals kreeft, krab en garnalen. Chrondroïtine wordt gewonnen uit onder andere haaienkraakbeen. Glucosamine is ook in een plantaardige variant verkrijgbaar. Deze is geschikt voor vegetariërs en mensen met een schaaldierallergie. Chondroïtine is niet verkrijgbaar als niet-dierlijk product.

Lactose

Lactose ofwel melksuiker komt voor in de melk van zoogdieren. Lactosepoeder wordt in sommige tabletten en capsules gebruikt als vulmiddel. Meestal wordt hiervoor echter cellulose gebruikt. Medicijnen waarin lactose is verwerkt zijn geschikt voor alle religies en vegetariërs, maar niet voor veganisten. Mensen met koemelkeiwitallergie verdragen medicijnen waarin lactose is verwerkt. Bij lactose-intolerantie kan ook zonder problemen een geneesmiddel met lactose worden gebruikt. De hoeveelheid lactose is te klein om klachten te veroorzaken.

Omega-3-vetzuren

Omega-3 vetzuren komen veel voor in vette vis en worden om die reden ook wel visvetzuren genoemd. De ingrediënten van meeste voedingssupplementen met omega-3 vetzuren zijn van dierlijke oorsprong.

Omega-3 vetzuren komen ook in ruime hoeveelheden voor in veel plantaardige producten, zoals lijnzaadolie, koolzaadolie en noten.

Er zijn voedingssupplementen verkrijgbaar met omega-3 vetzuren van plantaardige oorsprong. Deze producten zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Ei

Eieren of producten afkomstig uit eieren worden niet in geneesmiddelen gebruikt. Een uitzondering hierop vormt het griepvaccin. Dit wordt geproduceerd met behulp van kippeneieren die worden bebroed. Het griepvaccin (influenzavaccin) kan hierdoor sporen van kippenei-eiwitten bevatten. Een allergie voor kippenei-eiwit komt heel zelden voor. Als u zonder problemen voedingsmiddelen kunt eten waar kippenei-eiwit in zit, zoals pannenkoeken of cake, dan is het niet waarschijnlijk dat u een kippenei-eiwit allergie heeft.

Carnitine

Het aminozuur L-carnitine ontbreekt vrijwel volledig in vegetarische voeding, omdat het vrijwel alleen in dierlijke producten voorkomt. In de praktijk ontstaan er echter ook bij een vegetarisch dieet zelden tekorten aan carnitine, omdat het menselijk lichaam dit aminozuur ook zelf kan aanmaken.

L-carnitine in voedingssupplementen is altijd van dierlijke oorsprong.

Creatine

Creatine is een voedingssupplement dat veel door sporters wordt gebruikt. Het is betrokken bij de energievoorziening aan de spieren. Het menselijk lichaam maakt zelf voldoende creatine aan, maar suppletie met creatine kan zorgen voor een verbetering van de korte duur spierinspanning bij sporters. Creatine komt van nature voor in dierlijke producten, zoals vlees, gevogelte en vis. Omdat de hoeveelheid creatine die hierin voorkomt slechts beperkt is en vlees een duur product is, is creatine dat wordt gebruikt in voedingssupplementen meestal chemisch gesynthetiseerd.

Collageen

Het eiwit collageen is een belangrijk bestanddeel van bindweefsel. Huid, botten, pezen, kraakbeen en tanden bestaan voor een groot deel uit collageen. Collageen hoeft niet te worden opgenomen vanuit de voeding, maar wordt door het lichaam zelf aangemaakt. In veel cosmetische producten die een anti-rimpel werking claimen is collageen verwerkt. Vaak wordt hier collageen uit vissen voor gebruikt, maar in veel gevallen ook plantaardig collageen. Van collageen dat verwerkt is in anti-rimpel of anti-verouderingsproducten is overigens geen werking aangetoond. Collageen dat op de huid wordt gesmeerd kan namelijk niet door de huid naar binnen dringen.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen