Werken antioxidanten tegen kanker?

Antioxidanten staan sterk in de belangstelling. Ze zouden onze lichaamscellen beschermen tegen beschadigingen en daarmee kanker voorkomen. Of dit zo is leest u in dit artikel.

Groente en fruit

Het is bewezen dat u, als u voldoende groente en fruit eet (elke dag minimaal 200 gram groente en 2 stuks fruit) beter beschermd bent tegen ziektes, waaronder kanker.

Aangenomen wordt dat de antioxidanten uit groente en fruit hierbij een rol spelen door vrije radicalen te verwijderen. Vrije radicalen zijn voor het lichaam giftige stoffen, die de cellen kunnen beschadigen. Met het verwijderen van vrije radicalen kan voorkomen worden dat tumoren ontstaan.

In groente en fruit zitten veel antioxidanten, zoals vitamine A, E en C en selenium.

Gezond eten en extra vitamines

Vast staat dat gezond eten met voldoende groente en fruit de voorkeur heeft en het risico op kanker vermindert. Het slikken van extra vitamines kan worden aangeraden wanneer u hiervan onvoldoende via uw voeding binnenkrijgt. Let er hierbij op dat u niet méér neemt dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Hogere doseringen hebben niet meer effect en zijn soms niet veilig.

Schadelijke effecten

In sommige onderzoeken blijken hoge doseringen antioxidanten in vitaminepillen en voedingssupplementen juist schadelijk te zijn. Waarschijnlijk komt dit schadelijke effect voornamelijk voor bij mensen die tegen kanker behandeld worden met bestraling of chemotherapie. Antioxidanten verminderen dan het effect van deze therapie en worden daarom in die gevallen afgeraden.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen