Wespensteek

Wanneer een wesp zich in het nauw gedreven voelt, kan hij steken. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn. Het insect brengt bij het steken een giftige stof in de huid, die vaak een rode, gezwollen plek of bult veroorzaakt. Hoe behandelt u dit het beste?

Alle producten voor 'Verzorging beten en steken'


Bekijk producten (18)

Pijn van een wespensteek verlichten

  • De meeste wespensteken kunt u zelf behandelen. Wespen laten in de regel, in tegenstelling tot bijen, geen angel achter bij het steken.
  • Pijn en zwelling verlicht u met een koude, natte doek.
  • Eventueel kunt u een speciaal middel ter verlichting van insectensteken gebruiken.

Allergie voor wespensteken

Wanneer iemand allergisch is voor het gif dat het insect heeft ingebracht, zijn de gevolgen ernstiger van aard, zoals uitslag over het gehele lichaam, opgezwollen oogleden en/of lippen of benauwdheid. Deze verschijnselen breiden zich in sommige gevallen binnen enkele minuten uit tot flauwvallen, ademhalingsproblemen en bewustzijnsverlies. Het is heel belangrijk dat direct juist gehandeld wordt wanneer iemand met een allergie voor wespensteken wordt gestoken. Als diegene niet snel wordt geholpen, kan dit levensbedreigend zijn. Als het slachtoffer weet dat hij een allergie voor wespensteken heeft, is de kans groot dat hij adrenaline (EpiPen) bij zich heeft. Dit wordt door de huisarts voorgeschreven voor in het geval van noodsituaties. Het medicijn moet met een injectie toegediend worden. Bij een lichte allergische reactie kunt u een antihistaminicum nemen.

In de volgende gevallen moet u direct contact opnemen met het alarmnummer:

  • als u gestoken bent, terwijl u overgevoelig bent voor insectensteken of als u eerder een heftige reactie op een insectensteek hebt gehad;
  • als u binnen vijftien tot twintig minuten nadat u gestoken bent benauwd wordt.

In de volgende gevallen moet u direct contact opnemen met uw huisarts:

  • als u in uw mond, keel of tong gestoken bent;
  • als u binnen vijftien tot twintig minuten nadat u gestoken bent uitslag of zwellingen krijgt op een andere plaats dan waar u gestoken bent, zoals de oogleden of lippen;
  • als u na de steek jeuk krijgt over uw hele lichaam.

Wespensteek voorkomen

Wespen worden aangetrokken door zoetigheid, felle kleuren en parfum. Als er veel wespen zijn, kunt u dus beter niet dichtbij vuilnisbakken gaan zitten of staan en geen felle kleding of (cosmetica met) parfum dragen. Probeer een wesp liever niet weg te slaan als hij bij u in de buurt komt. De wesp zal zich daardoor bedreigd voelen en juist eerder geneigd zijn om te steken. Als u rustig blijft zal het insect zelden agressief worden.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen