Wondjes en wonden bij diabetes

Mensen met diabetes hebben meer kans op het ontwikkelen van allerlei huidaandoeningen. Minstens 30 procent van hen heeft in meer of mindere mate huidproblemen.

Oorzaak en beloop

Waarom mensen met diabetes eerder huidklachten krijgen is nog steeds niet helemaal duidelijk. De verklaring ligt waarschijnlijk in een combinatie van aantasting van de bloedvatwanden door continue hoge bloedsuikerwaardes, gevolgd door een verminderde doorbloeding van de huid. Dit leidt, in combinatie met een verminderde gevoeligheid van de huid door zenuwaantasting, tot wondjes die gemakkelijk ontstaan, minder snel opgemerkt worden en moeilijk helen.

Diabetes kan allerlei huidproblemen veroorzaken. Huidproblemen bij patiënten met diabetes hebben vaak een vergelijkbaar beloop in de tijd. In het beginstadium zijn er milde klachten. In een later stadium kunnen de wonden ernstig worden en soms zelfs levensbedreigend zijn.

Droge huid bij diabetes

Mensen met diabetes hebben vaak last van een droge huid en zijn gevoelig voor infecties. Een goede huidverzorging is een eerste stap om het risico op infecties bij diabetes te verkleinen.

Alle producten voor 'Huidverzorging diabetes'

Bekijk alle producten >

Suikerplekken

Het meest voorkomende huidprobleem bij mensen met diabetes staat bekend als diabetische dermopathie, ook wel suikerplekken genoemd. Ongeveer de helft van de diabetespatiënten heeft hier last van. De plekken zijn ovaal, rood en ongeveer een halve tot één centimeter groot. Ze ontstaan vooral aan de scheenbenen. Het begint als kleine rode, wat dikkere plekken. Na enige dagen worden ze vlak en vertonen ze een lichte schilfering. Uiteindelijk verdwijnt de plek en blijft een bruine vlek achter. Suikerplekken ontstaan waarschijnlijk door beschadiging van de allerkleinste bloedvaatjes in de huid door de diabetes en kunnen een voorbode zijn van neuropathie (zie de alinea ‘Zweren door aantasting van de zenuwen’ hieronder).

Wondjes door verminderde doorbloeding

Diabetes veroorzaakt, zeker wanneer uw bloedsuikers niet goed ingesteld zijn, schade aan de bloedvaten. Vooral de kleinste bloedvaten van de huid, maar ook die in uw nieren en het netvlies in uw ogen, de zogenaamde capillaire bloedvaten, lijden als eerste schade. Dit wordt microangiopathie genoemd. Hierdoor krijgt de huid minder zuurstof en voedingsstoffen aangevoerd. Omdat zuurstof en voedingsstoffen essentieel zijn voor alle levende weefsels, leidt dit tot problemen. Er ontstaan gemakkelijk wondjes en uw huid heeft moeite om bestaande wondjes weer te herstellen. Het gevolg kan een langdurige wond of zweer zijn. Meestal komt dit aan de onderbenen voor. Een dergelijke wond wordt een diabetisch ulcus genoemd.

Diabetische voet

Omdat uw enkels en voeten de hele dag door belast worden en de huid ervan te maken heeft met de schurende werking van sokken en schoenen, is vooral de huid van enkels en voeten zeer kwetsbaar voor diabetische wonden. Langdurig bestaande diepe wonden leiden bij onvoldoende verzorging en behandeling tot infectie door bacteriën. Deze infectie kan uiteindelijk zorgen voor het afsterven van weefsel of tot levensgevaarlijke bloedvergiftiging (sepsis). Dit wordt wel een diabetische voet genoemd. Vanwege de risico’s wordt bij ernstige diabetische voeten uiteindelijk vaak gekozen voor amputatie van de voet.

Verzorging van de voeten

Een goede verzorging van uw voeten en een regelmatige inspectie door een voetendeskundige ofwel podotherapeut kan zorgen voor het voorkomen van verergering van wondjes aan uw voeten. Speciaal voor mensen met diabetes zijn sokken zonder naden ontwikkeld die de kans op schuren en wondjes aan uw voeten en tenen verminderen.

Alle producten voor 'diabetessokken'

Bekijk alle producten >

Zweren door aantasting van de zenuwen

Ook zenuwuiteinden in uw huid kunnen door te hoge bloedsuikerspiegels worden aangetast. Dit wordt neuropathie genoemd. Neuropathie begint vaak aan de voeten en leidt tot een verminderd gevoel van de huid. Uw merkt eventuele beschadigingen van de huid of slecht passende schoenen daardoor niet op. Samen met een verminderde doorbloeding van de huid levert dit vaak moeilijk te genezen wonden op en kan er een diabetische voet ontstaan.

Voorkomen van wonden

Om moeilijk genezende wonden en de ernstige complicaties als gevolg daarvan te voorkomen, kan een aantal adviezen worden gegeven. Ook zijn er geneesmiddelen die geschikt zijn voor de behandeling van kleine wondjes bij diabetes.

Tip 1: Zorg dat uw bloedsuiker goed onder controle blijft. Gebruik uw bloedsuikerverlagende geneesmiddelen volgens het voorschrift en meet bij voorkeur regelmatig zelf uw bloedsuikerwaardes.

Tip 2: Let op uw voeding en uw gewicht. Uw bloedsuikerwaarde blijft beter onder controle wanneer u geen overgewicht hebt.

Tip 3: Verzorg uw voeten goed. Draag goed passende schoenen en speciale diabetessokken wanneer uw voeten gevoelig zijn voor wondjes.

Tip 4: Inspecteer uw voeten. Kijk dagelijks of u geen wondjes aan uw voeten hebt en laat ook een deskundige regelmatig uw voeten inspecteren. Behandel kleine wondjes aan uw voeten zorgvuldig.

In ons assortiment vindt u deskundige informatie over diabetes en bijbehorende producten.

Alle producten voor 'Diabetes'


Bekijk producten (202)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen