Zindelijkheidsprobleem: uitstelgedrag

In alle groepen 3 en 4 van de basisschool zitten wel twee of drie kinderen die niet helemaal zindelijk zijn. Er zijn verschillende oorzaken van dit probleem, waarvan het uitstellen van naar het toilet gaan een belangrijke, niet-medische oorzaak is.

Uitstelgedrag

Het is belangrijk dat een kind zijn plas niet te lang ophoudt en naar de wc gaat als het nodig is. Oók op school en ook ’s nachts. Kinderen die het plassen uitstellen, bijvoorbeeld omdat ze druk aan het spelen zijn, onderdrukken de aandrang door continu de bekkenbodemspieren aan te spannen. Uiteindelijk krijgen zij hierdoor problemen met het plassen zelf. Door de voortdurende aanspanning zijn ze namelijk niet meer in staat te ontspannen tijdens het plassen. Ze moeten de blaas leeg persen met als gevolg dat er altijd wat urine achterblijft. Hierdoor hebben zij een grote kans op blaasontstekingen.

Eindeloos ophouden

Als deze verkeerde wijze van plassen lang blijft bestaan, kan zich een ‘niet actieve blaas’ ontwikkelen. De blaasspier is lui geworden en daardoor minder krachtig. Het kind herkent de drang om te plassen nog maar zelden en perst met de buik om de blaas te legen. Ook is het constant ophouden te veel gevraagd van de sluitspier en zullen deze kinderen regelmatig een beetje urine verliezen. Op den duur kan het kind ook problemen krijgen met de ontlasting; doordat het leegmaken van de darm (poepen) in de war is geraakt, kan het kind kleine beetjes ontlasting verliezen. Heel vervelend en onhandig, want door het vol zitten van de darmen voelt het de aandrang om te plassen nog minder goed.

Er zijn verschillende oorzaken voor het zindelijkheidsprobleem. Het uitstellen van naar het toilet gaan is een belangrijke, niet-medische oorzaak.

Welke kinderen?

Sommige kinderen zijn gewoon zindelijk geweest en krijgen pas later klachten, anderen zijn nog nooit een aantal weken achter elkaar droog geweest. Ongeveer de helft van deze kinderen heeft ook andere zindelijkheidsproblemen, zoals bedplassen en broekpoepen. Kenmerkend voor veel van deze kinderen is hun drukke gedrag, impulsiviteit en spontaniteit. Ze zijn vaak snel afgeleid.

Alle producten voor 'Luiers bedplassen'

Bekijk alle producten >

Oplossing

Wanneer uw kind plasproblemen heeft, loop er dan niet te lang mee door maar neem contact op met uw huisarts. Zo nodig kan deze uw kind doorverwijzen naar een gespecialiseerde poli met kinderarts en urotherapeut. Hier kan het blaasprobleem goed in kaart worden gebracht, waarna een behandelplan kan worden opgesteld. Medicijnen en/of blaastraining behoren tot de mogelijkheden.

Tips voor thuis

  • Voor alle kinderen is het belangrijk dat ze goed plassen, zodat de blaas in één keer geleegd wordt.
  • Het is belangrijk dat een kind goed op het toilet zit; ontspannen, rechtop, de bovenbenen horizontaal op de toiletbril rustend en de voeten op de grond of een bankje. Gebruik eventueel een toiletbrilverkleiner en een opstapje.
  • Let erop dat uw kind niet perst tijdens het plassen. De buik moet slap gehouden worden. Dit lukt het beste door zachtjes te fluiten of te neuriën.
  • Bespreek ook op school dat uw kind mag gaan plassen wanneer het moet. Als een kind de plas te lang ophoudt, is er meer kans dat het nat wordt of de blaas niet meer goed leeg krijgt.
  • Geef uw kind voldoende te drinken; minimaal zeven bekers per dag, zodat het zes tot zeven keer per dag kan plassen. Ook om verstopping te voorkomen, is het belangrijk dat uw kind regelmatig drinkt.
  • Zorg dat uw kind de gewoonte aanneemt om twee keer per dag na het eten vijf minuten op het toilet te gaan zitten om te poepen.

Alle producten voor 'WC-verkleiners en opstapjes'

Bekijk alle producten >

In ons assortiment vindt u de beste producten en adviezen voor de gezondheid van uw gezin.

Alle producten voor 'Moeder & Kind'


Bekijk producten (1701)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen