Zonneallergie

Ontstaan er nadat u in de zon bent geweest jeukende blaasjes en bultjes op uw huid? Het kan zijn dat u een overgevoeligheid hebt voor zonlicht, wat ook wel zonneallergie of lichtovergevoeligheid wordt genoemd. De medische naam voor zonneallergie is polymorfe lichteruptie.

Zonneallergie; weg met die jeukende bultjes en blaasjes

Bij een zonneallergie reageert de huid niet goed op zonlicht of licht van een zonnebank. De klachten beginnen meestal binnen twee dagen nadat iemand in de zon is geweest. Er verschijnen jeukende bultjes, blaasjes en zwellingen op de huid en de huid wordt rood en schilferig. Dit kan ook voorkomen op plaatsen die niet aan de zon zijn blootgesteld. In sommige gevallen is er alleen sprake van jeuk. Over het algemeen zijn de klachten binnen een paar dagen verdwenen, mits u uit de zon blijft. De klachten beginnen meestal in het voorjaar en verdwijnen in de loop van de zomer wanneer de huid aan het zonlicht gewend is. Er zijn echter ook mensen met zonneallergie waarbij de huid helemaal niet aan het zonlicht went. De jeuk en de bultjes komen dan steeds terug. Deze mensen kunnen het hele jaar niet in de zon zitten.

Mensen kunnen jarenlang last hebben van zonneallergie. Maar gelukkig verdwijnt zonneallergie meestal na een paar jaar ook weer vanzelf.

Oorzaken van zonneallergie

Zonneallergie wordt meestal veroorzaakt door de UVA straling in zonlicht. Of UVA of UVB de boosdoener is, is vaak te halen uit het verhaal van de patiënt.  Wanneer de huidproblemen ook ontstaan achter glas of bij bewolkt weer, dan is UVA de veroorzaker van de klachten. De huid kan overgevoelig worden voor zonlicht door het gebruik van bepaalde medicijnen of cosmetica, door bepaalde ziekten of door contact met bepaalde planten. Als u medicijnen gebruikt, vraag uw apotheker dan of dit lichtovergevoeligheid kan veroorzaken.

Maatregelen tegen zonneallergie

Het helpt om de huid in het voorjaar langzaam te laten wennen aan de zon. Begin met tien minuten zonlicht per dag. U kunt daarbij op zonnige dagen een zonnebrandcrème gebruiken met zowel een UVB- als UVA-filter. Alle zonnebrandcrèmes bevatten een UVB-filter, UVB is de veroorzaker van zonnebrand, maar niet allen bevatten een UVA-filter. Let hierop bij de aanschaf. Tussen 11.00 uur en 15.00 uur kunt u het beste in de schaduw blijven of luchtige, beschermende kleding dragen. Er bestaat ook speciale UV werende kleding.

Op Leef.nl vindt u zonnebrand speciaal voor de zongevoelige huid.

Alle producten voor 'Zonnebrandproducten zongevoelige huid '

Bekijk alle producten >

Nu besteld is morgen in huis!

Behandeling van zonneallergie

In ernstige gevallen van zonneallergie kan er lichttherapie worden voorgeschreven. Ook dan wordt de huid geleidelijk blootgesteld aan zonlicht, maar nu met behulp van speciale lampen. Heel soms schrijft de arts medicijnen voor bij zonneallergie.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen