Zonnebank

 1. Zonnebank onder jongeren zorgwekkend populair

  Zonnebank onder jongeren zorgwekkend populair

  Uit een grote verzameling onderzoeken werd berekend welk percentage mensen in verschillende leeftijdscategorieën via kunstmatig UV-licht een bruiner kleurtje had gekregen. Van de volwassen had 35,7% ooit in zijn leven onder de zonnebank gelegen. Voor universiteitsstudenten was dit percentage 55,0% en voor pubers 19,3%. Uit deze cijfers kon worden herleid dat jaarlijks meer dan 10.000 gevallen van melanoom in de VS, Europa en Australië en daarnaast meer dan 450.000 gevallen van non-melanoom huidkanker, zoals basaalcel- en plaveiselcelcarcinoom, het gevolg zijn van zonnebanken.
  Het is voor het eerst dat hiermee de blootstelling aan UV-straling door thuisbruining en zonnestudio’s is onderzocht. Vanwege de grote hoeveelheid mensen spreken onderzoekers van een belangrijk probleem voor de volksgezondheid. Voor de gevaren dient veel beter gewaarschuwd te worden. Gebruikers moeten zich net zo goed beschermen als tegen gewone zonnestraling.
  Bron:
  Lees meer »
 2. Goede bescherming onder de zonnebank

  Goede bescherming onder de zonnebank

  Hoe bescherm je de huid onder de zonnebank?

  Wanneer je onder de zonnebank gaat, gebruik je geen zonnebrandcrème met een beschermende factor zoals in de echte zon. Wanneer je jezelf laat adviseren in de zonnestudio over welke zonnebank bij jouw huidtype past, is de kans op verbranding klein. Je draagt het beste geen make-up of parfum en zet een speciaal zonnebankbrilletje op.

  Wat voor invloed heeft de zonnebank op de huid?

  Te veel en onbeschermd zonnen is niet goed voor de huid en je gezondheid. Of je dat nu in de echte zon doet of onder de zonnebank. Echt zonlicht bestaat grotendeels uit UVA straling en voor een klein gedeelte uit UVB straling. Een zonnebank straalt vooral UVA en weinig of geen UVB straling uit. Natuurlijk zonlicht of ‘zonnebank zonlicht’ hebben ongeveer dezelfde eigenschappen. Door te veel zonnen raakt het collageen in de huid beschadigd, waardoor de huid eerder verslapt. Daarnaast kunnen rimpels en pigmentvlekken een gevolg zijn van het zonnen.

  Lees meer »