Oplopende lichaamstemperatuur

Wanneer de lichaamstemperatuur te hoog oploopt, vaak door te veel zon en te weinig drinken, kunnen de gevolgen levensgevaarlijk zijn. Vooral bij jonge kinderen en oudere mensen kan de lichaamstemperatuur gevaarlijk hoog oplopen.

Symptomen van een zonnesteek

Bij een milde zonnesteek of hitteberoerte zijn de voornaamste klachten duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn. In meer ernstige gevallen kan men naast die klachten ook versuft of verward zijn, koorts hebben en een snelle, oppervlakkige ademhaling en hartslag hebben. Bovendien bestaat het risico op epileptische aanvallen en shock.

Behandelen van een zonnesteek

Bij het vermoeden van een zonnesteek moet het slachtoffer naar een koele omgeving worden gebracht, rusten en veel drinken; bij voorkeur een rehydratatievloeistof (ORS) of sportdrank om het zoutgehalte aan te vullen. Als de toestand niet snel verbetert, moet het alarmnummer worden gebeld. Raadpleeg bovendien altijd een arts als het slachtoffer een kind of oudere persoon is, en bij ernstige verschijnselen van een zonnesteek.
  1. Sandoz Rehydratatiezout sachet 5.4 gram SAN
    Sandoz Rehydratatiezout sachet 5.4 gram SAN 10 stuks Rehydratiezout Sandoz kan gebruikt worden bij lichte tot matig ernstige uitdroging en ter voorkoming van uitdroging
    5,67
    10 stuks

Bescherm jezelf tegen oververhitting

Een zonnesteek is bijna altijd te voorkomen door op zonnige dagen lichte kleding en een pet of hoed te dragen, voldoende te drinken en zo nu en dan, met name tussen 12 en 15 uur, de koelte op te zoeken.