Zwanger worden op latere leeftijd

Ook al zijn de redenen om een zwangerschap uit te stellen soms heel begrijpelijk, de vruchtbaarheid neemt wel af met de jaren. Ook neemt de kans toe op een kindje met een afwijking. Vanaf de leeftijd van 35 jaar is een zwangerschap bovendien een extra grote belasting voor het lichaam.

Kans op zwangerschap

De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Nederland hun eerste kind krijgen is 29,4 jaar. Daarmee staan we wereldwijd bovenaan. Ongeveer een zesde van alle kinderen is geboren bij moeders van 35 jaar of ouder. Hoe ouder een vrouw wordt, hoe meer de eicelkwaliteit afneemt en ook de hoeveelheid beschikbare eicellen afneemt. Na de leeftijd van dertig jaar daalt de vruchtbaarheid sterk.

 

Dit betekent niet dat u niet zwanger kunt worden, alleen dat het langer kan duren. Heeft een normaal vruchtbare vrouw op haar dertigste jaar iedere maand een kans van 20 procent om zwanger te worden, na haar 38e is deze kans naar 5 procent per cyclus gedaald. Dit betekent dat het vier keer zo lang kan duren voordat er een zwangerschap ontstaat. In de praktijk kan dit op jaren uitdraaien.

Zwangerschaps behandelingen

Gelukkig biedt de medische technologie een aantal oplossingen om zwanger te worden, zoals IVF (In Vitro Fertilisatie). Ook het slagingspercentage van zwangerschapsbehandelingen daalt echter bij het stijgen van de leeftijd van de vrouw.

Prenataal onderzoek

De kans op een baby met een lichamelijke afwijking neemt toe naarmate de moeder ouder is. Wanneer u zwanger bent en ouder dan 36 komt u in aanmerking voor extra prenataal onderzoek.

Meer kans op problemen

Boven de leeftijd van 35 jaar is een zwangerschap een extra grote belasting voor het lichaam. Vooral het hart- en vaatstelsel krijgt het te verduren. De hoeveelheid bloed die per hartslag wordt rondgepompt, neemt bij een zwangere vrouw met vijftig procent toe. Een jonge vrouw kan deze belasting beter verdragen dan een oudere.

Vrouwen die na hun 35ste voor het eerst zwanger worden, hebben kans op:

  • een hogere bloeddruk;
  • een hogere belasting van de nier- en leverfunctie;
  • meer kans op zwangerschapsvergiftiging en -diabetes.
  • Al deze factoren kunnen een vroegtijdige bevalling veroorzaken.
  • Hiermee neemt ook de kans op een keizersnede toe.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen